Начало / Алтернативно лечение / Домашно лечение за възпалени очи

Домашно лечение за възпалени очи

фев. 1, 2013

Възпалението на очите познато още под медицинското название конюнктивит е много разпрострена инфекция и засяга хора от всички възрасти. Конюнктивитът лесно се разпространява от човек на човек. Може да бъде причинен от вирусни или бактериални инфекции. Най-честите оплаквания на пациентите, страдащи от конюнктивит са сърбеж в областта на очите, зачервяване на очите и парене, в някои случаи може да има подуване на клепачите.

Освен медикаментите, които могат да се използват за лечение на очни възпаления пациентите могат да прибегнат и до някои домашни лекове, които да намалят техните оплаквания.

– Може да си направите топъл компрес с кърпа, който да поставите на всяко око за 2 – 3 минути, който ще успокои очите. За успокояване на зачервени очи може да се използват и резени изстудени краставици.

– Почивката вкъщи е особено полезна ако страдате от конюктивит. Така не само ще се излекувате по-бързо, но и ще предпазите другите от тази инфекция, защото тя много лесно се предава от човек на човек.

– При очни възпаления особено полезни са продуктите от алое вера. Може да вземете екстракт от алое вера и да го смесите със студена вода. В получената смес натопете чиста кърпа или тампон, който след това поставете на очите.

– Важно е през деня редовно да миете очите си с топла вода, а за тази цел може да използвате и мляко.

– За справяне с възпалението много помага и розовата вода. Може да потопите памучен тампон в розовата вода, който след това да го поставите на очите и по този начин да намалите възпалението.

– С храненето си може да способствате да се отървете лесно от конюнктивита. Важно е да пиете свежи сокове от моркови или други плодове и зеленчуци, които освен това ще засилят и имунната ви система. Избягвайте бананите.

– Можете да си направите отвара от кориандър с няколко листа от кориандъра и вода. Полученият екстракт може да се използва за изплакване на очите и по този начин ще намалите чувството на парене.

Какво може да направите, за да се предпазите от конюнктивит?

Мийте си редовно ръцете. С добрата лична хигиена и чисти ръце ще се предпазите от инфекции.
Не споделяйте личните си вещи като кърпи или гримове с други хора, защото по такъв начин може да се заразите с конюнктивит. Ако някой във вашето семейство страда от конюнктивит е добре да измивате предварително предметите, които той е ползвал, за да се предпазите от инфектиране.

Прочетете за:
Конюнктивит – видове