Начало / Алтернативно лечение / Естествени методи за предпазване от астма

Естествени методи за предпазване от астма

ное. 30, 2012

Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища, което се характеризира с вариабилни симптоми, обратима обструкция на бронхите и бронхоспазъм. Смята се, че астмата се предизвиква от комбинация от генетични фактори и някои особености на заобикалящата външна среда, които водят до повишена чувствителност на бронхиалното дърво спрямо различни дразнители. Това заболяване се среща при хора от всички възрасти, но по-често възниква още в детска възраст.

Много хора по света страдат от астма и за справянето с нея вземат лекарствени средства, но има и някои естествени начини, за намаляване честотатата на астматичните пристъпи. Някои от тях са:

– Избягвайте тютюнопушенето. То може да бъде както активно така и пасивно. Тютюневият дим дразни дробовете и усилва честотата на пристъпите.

– Не посещавайте запрашени места и поддържайте мястото, в което живеете възможно най-чисто. По-добре е подовете в къщата ви да са без килими, защото килимите задържат много прах в себе си, който от своя страна да доведе до астматичен пристъп.

– Не използвайте дезодоранти и парфюми със силна, дразнеща миризма, защото те могат да задействат астмата ви.

– Стойте далеч от дървеници и насекоми и най-вече хлебарки, които колкото и да е странно също могат да доведат до пристъп.

– Топлите душове могат да спомогнат за подобряване на дишането, тъй като водят до разширяване на кръвоносните съдове и отпускат мускулатурата.

– Пийте повече вода, докато тренирате и през другото останало време. Филтрираната вода е най-добра за вашите нужди, защото бутилираната и чешмяната вода могат да съдържат хлориди, които са вредни за вашето състояние.

– Яжте противовъзпалителни храни – чесън и някои подправки. Продуктите богати на магнезий са също полезни за вас. Той помага за прочистването на дихателните пътища и по този начин подпомага дишането. Такива храни са спанак, орехи, фасул, банани и други. Храни, богати на омега-3 мастни киселини са също много полезни. Те се съдържат във високо количество в рибеното масло.

– В студените месеци се обличайте добре, защото изстудяването в областта на устата и гърлото може да предизвика астматичен пристъп.

– Пийте повече топли напитки като билков чай, които да подсилят имунна система на вашето тяло. Така то по-лесно ще се бори с настинки и алергените.

– Приемът на Витамин С и Е, намалява шансовете ви за развитие на астматичен пристъп. Те се борят със свободните радикали, които се образуват при пристъп. Друг витамин, който е полезен за вашето състояние е витамин Д. Смята се, че астмата се дължи на имунно нарушение, а той повишава имунитета.

– Ежедневните тренировки спомагат за намаляването на симптомите. Изберете такъв спорт, който не е свързан с големи натоварвания, като йога например. При тренировки винаги имайте лекарства в себе си в случай на пристъп.

Всички тези методи не могат да ви помогнат напълно да се излекувате от астма, но биха могли да направят вашия живот по-приятен и пълноценен. Нещо, което пациентите трябва да помнят, е че тези методи не могат да помогнат по време на пристъп. Те целят единствено намаляване на тяхната честота. Най-ефективното средство по време на пристъп са съответните медикаменти, предписани от лекуващият лекар.

Прочетете за:
Астматичен пристъп – екзацербация на астмата

Последни публикации