Начало / Алтернативно лечение / Естествени средства за лечение на варикозни вени

Естествени средства за лечение на варикозни вени

юли 29, 2013

Варикозните вени представляват разширени и нагънати вени, които изглеждат синкави на външен вид. В устройството на вените се намират клапи, които осигуряват придвижването на кръвта само към сърцето. При някои хора тези клапи могат да бъдат отслабени и това да доведе до събиране на кръв във вените и оттам тяхното разширение.

Варикозните вени най-често се срещат по краката, защото там гравитацията оказва най-голямо влияние. Стоенето прав дълго време увеличава напрежението върху вените. До 25% от жените и до 15% от мъжете страдат от разширени вени. Някои естествени средства могат да помогнат за предпазване и облекчаване на оплакванията в резултат на разширени вени.


Упражнения

Редовните тренировки подобряват кръвотока във вените. Упражненията ще спомогнат кръвта, която се е събрала във вените да се раздвижи и да се облекчат оплакванията. За хората с разширени вени е полезно ходенето и карането на колело. След работния ден легнете и поставете краката си на по-високо, за да позволите на кръвта да циркулира.


Диета

Правилният хранителен режим може да спомогне и за здравето на вашите вени. Приемайте повече количества фибри и намалете количеството на солта. За подобряване на еластичността и здравината на вените е добре да консумирате храни, богати на витамин Ц и П.


Стягащи чорапи

Този вид чорапи са един от първите методи, които могат да се използват за лечение на разширените вени преди да се прибегне до приема на различни лекарствени средства и до хирургичните процедури. Чорапите стягат крака и по този начин подобряват циркулацията и не позволяват на кръвта да се задържа във вените. Важно е при избора на такива чорапи да изберете тези, които са най-подходящи за вас, които да не стягат прекалено много крака ви.


Хомеопатия

Има много хомеопатични средства, които могат да намалят оплакванията на хората с разширени вени. Преди да се започне такъв вид лечение е важно лекарът хомеопат да извърши обстоен преглед на пациента. В зависимост от преобладаващия симптом може да бъде избрано различно средство като например Арника Монтана, Пулсатила.


Билки

Много проучвания са установили положителния ефект на билките при лечение на разширените вени. Преди обаче да прибегнете до тях е добре да се консултирате с лекар, който да прецени дали при вас те са подходящи и дали биха подобрили вашето състояние. Едни от най-често използваните билки са конски кестен, жълт кантарион, невен, полски хвощ.