Начало / Алтернативно лечение / Как да снижите нивата на пикочната си киселина по естествен начин?

Как да снижите нивата на пикочната си киселина по естествен начин?

авг. 27, 2014

Пикочната киселина се образува всекидневно в нашия организъм и тя представлява отпаден продукт от обмяната и разграждането на пурините, които се намират в голяма част от продуктите, които консумираме. При нормални условия пикочната киселина чрез урината, образувана в бъбреците се елиминира във външната среда. Ако храната, която консумирате съдържа много високо количество пурини или бъбреците ви не функционират оптимално тогава в организма ви може да се натрупа пикочна киселина.

Високите нива на тази киселина в организма могат да станат причина за развитието на подагра и други усложнения на здравословното състояние на пациентите.

Ето как може да поддържате нивата на пикочната киселина в нормални граници:

  • Хранете се балансирано и здравословно

За да поддържате пикочната си киселина в норма е нужно да избягвате да консумирате в големи количества храни с високо съдържание на пурини. Такива храни са червеното месо, рибните продукти и някои бобови продукти. Други храни, с които трябва да внимавате са рафинираните въглехидрати и някои зеленчуци като грах, гъби и карфиол.

Много полезен продукт за намаляване на нивата на пикочната киселина е целината, защото тя е естествен диуретик. Други продукти, които спомагат за снижаването на нивата на пикочната киселина са: нискомаслените млечни продукти, комплексните въглехидрати като например хляб, паста, ориз, плодове – череши, ягоди, грозде, боровинки.

  • Ограничете консумацията на алкохол

Употребата на алкохола предизвиква дехидратация на организма и затова трябва да се избягва приемът на големи количества от тези напитки. Трябва да внимавате с пиенето на бира, защото тя съдържа високи количества мая в себе си.

  • Поддържайте теглото си в умерени граници

Когато бъде съчетано с повишен прием на храни, богати на пурини наднорменото тегло може да спомогне за увеличаване на нивата на пикочната киселина. Но и бързото намаляване на теглото също не е за предпочитане. Ако искате да отслабнете е препоръчително да намалявате теглото си постепенно, за да се предпазите от рязко повишаване на нивата на пикочната киселина.

  • Пийте достатъчно вода

Важно е да поддържате тялото си добре хидратирано. Въпреки, че нашият организъм може да се адаптира и към намален прием на течности с приемът на вода вие спомагате тялото ви да се очисти от ненужните количества пикочна киселина по-бързо и ефективно.

  • Поддържайте рН на тялото си в норма

Когато нивата на пикочната киселина в организма се покачат нормалното рН на организма се изменя и това състояние е известно като ацидоза. За да поддържате своето рН в норма е нужно да увеличите приема на ябълки, ябълков оцет, сок от череши и лимони.

Прочетете за:
Пикочна киселина
Повишена пикочна киселина (хиперурикемия)