Начало / Алтернативно лечение / Какви са полезните свойства на мащерката?

Какви са полезните свойства на мащерката?

дек. 31, 2014

Мащерката е билка от семейство Ментови. Много от нас я използват основно като подправка в кухнята. Но тя има много други полезни свойства за нашето здраве, за които не подозираме.

Мащерката съдържа много активни съставки, основната от които е тимолът – есенциално масло. За тимола се знае, че има антисептични и противогъбични свойства. Освен масла, мащерката съдържа още различни видове антиоксиданти, минерали и витамини. В нейните листа се съдържат в големи количества желязо, калий, калций и магнезий.

  • Противовъзпалителни свойства

Мащерката съдържа множество противовъзпалителни компоненти, включително лутеолин и розмаринова киселина, които могат да бъдат полезни за хората страдащи от ревматоиден артрит, астма и акне.

  • Антиоксидантни свойства

Чаят от мащерка не само има приятен вкус, но и съдържа тимол, за който се знае, че има антиоксидантни свойства.

  •  Спомага за понижаване на кръвното налягане

При проучвания провеждани сред плъхове учените са доказали, че мащерката може да спомогне за понижаване на стойностите на систоличното и диастоличното кръвно налягане и намаляване на периферното съпротивление на кръвоносните съдове.

  • Облекчаване на кашлица

Есенциалните масла, които могат да бъдат извлечени от листата на мащерката се използват като естествено средство за облекчаване на кашлица. В едно проучване се е установило, че чаят от мащерка и листа от бръшлян може да помогне при кашлица и остър бронхит.

  • Намаляване риска от рак

Мащерката съдържа фитохимикали, за които се смята, че имат противоракови свойства. Поради това не е и изненадващо, че мащерката като билка е потенциално средство за борба срещу рак.

  • Облекчава храносмилането

Чаят от мащерка много често се препоръчва от специалистите за подобряване на храносмилането и намаляване образуването на газове и подуването на стомаха. За летливите масла, които се съдържат в мащерката се смята, че имат противогазообразуващи свойства, а фенолите в нея облекчават стомашните крампи.

  • Подобряване на имунитета

Набавянето на нужните за деня витамини може да бъде трудна задача. За щастие мащерката,съдържа значителни количества витамин Ц, а също е и добър източник на витамин А. Ако усещате, че се разболявате може да подобрите своя имунитет с пиенето на чай от мащерка.

  • Повишаване на доброто настроение

Есенциалните масла, които се съдържат в мащерката много често се използват при ароматерапия, благодарение на съдържащата се в него активна субстанция карвакрол. При проучване проведено през 2013 година е установено, че карвакрола повлиява активността на невроните, което може да спомогне за подобряване на настроението на пациентите.