Начало / Алтернативно лечение / Какво представлява музикалната терапия?

Какво представлява музикалната терапия?

авг. 30, 2013

Музиката понякога рефлектира на нашите настроение и чувства. Обикновено слушаме такава музика, която съответства на нашето настроение и обратно типа музика, който слушаме може да спомогне за подобряване или влошаване на нашето настроение. Музиката въздейства не само върху чувствата, но и върху целия организъм. Тя променя честотата на пулса и дишането и нивата на кръвното налягане. Музиката си има свой собствен език, който се използва при лечението на много пациенти. Тя може да помогне на тежко болни пациенти да излязат от изолацията, на която са се подложили поради наличието на тежко заболяване. Музиката помага за отвличането на вниманието на пациентите от негативни преживявания или скука.

Ако бъде приложена правилно музикалната терапия може да се използва в лечебната програма на много заболявания. Преди това специалистите трябва да бъдат запознати с различните типове музикална терапия, за да могат да изберат най-подходящия тип за своите пациенти.

Какви типове музикална терапия има?

Музикална терапия за деца – Музикалната терапия влияе положително на мозъчните вълни. Тези промени при децата подобряват концентрацията и паметта. По такъв начин редовната музикална терапия може да помогне в подобряването на способностите за заучаване на децата и да подобри тяхното поведение. С помощта на музикалната терапия те могат да подобрят успеха си в училище, да бъдат по-спокойни и съсредоточени.

Музикална терапия за тинейджъри – По време на периода на тинейджърските години при юношите се наблюдават негативни емоции и понякога деструктивно поведение. Музикалната терапия може да помогне за по-лесното преодоляване на този период. С нейна помощ тинейджърите се чувстват по-щастливи и имат по-позитивно отношение към заобикалящия свят.

Музикална терапия за пациенти със сърдечни заболявания – Учените са установили че редовното провеждане на музикална терапия при пациенти с артериална хипертония спомага значително за регулирането на кръвното им налягане. Високото кръвно налягане повишава риска от инфаркт, инсулт и увреждане на бъбреците. Намаляването на кръвното налягане с помощта на музикалната терапия помага за намаляването на сърдечно-съдовия риск. Музикалната терапия помага за релаксирането на цялото тяло и по този начин помага и за намаляването на сърдечния пулс.

Музикална терапия за пациенти, страдащи от неврологични заболявания – Музикалната терапия има много важно значение за намаляването нивата на стреса и съответно и на нервното напрежение. Музикалната терапия регулира нервните импулси и има успокояващ ефект върху нервната система. Този тип терапия е много подходяща за пациенти, страдащи от хронична депресия и нервно напрежение.

Музикална терапия за пациенти с физически недъзи – Смята се, че музикалната терапия помага за намаляването на мускулното напрежение и болката. Заради това пациентите с физически недъг могат да почувстват положителното влияние на музикалната терапия върху тяхното състояние.

Музиката може да подобри нашия живот. Без значение дали се нуждаете от социална, физическа или емоционална помощ музиката може да ви помогне по свой начин. Тя има много силно влияние, както върху нашия мозък, така и върху цялото тяло. Важно е да не забравяте, че трябва да намерите подходящите специалисти, които да ви препоръчат съответния за вашето състояние тип музикална терапия.