Начало / Алтернативно лечение / Лечение на депресията с натурални продукти

Лечение на депресията с натурални продукти

сеп. 29, 2014

Има разлика между това да се чувствате нещастни от време на време и това да страдате от клинично диагностицирана депресия. Милиони души по света страдат от депресия и се борят с нея.

Конвенционалните методи за лечение на това състояние могат да помогнат в някои от случаите, но много често те не успяват да подействат по желания начин. В такъв случай пациентите могат да опитат някой от алтернативните методи на лечение, като например прилагането на билки.

  • Валериан

Валерианът е познат със своите антидепресантни свойства и тъй като много често депресията е съпъствана от тревожно разстройство употребата на тази билка може да спомогне за известно подобряване на състоянието на пациентите. Специалистите често предписват валериан на своите пациенти, страдащи от депресия и съобщават за положителни отзиви от страна на пациентите.

  • Жълт кантарион

Жълтият кантарион е една от често използваните билки за лечение на лека депресия. Той съдържа съставките хиперицин и хиперфорин, които имат основно значение за фармакологичните предимства на това растение. Именно тези две съставки пречат на захващането на някои химически субстанции, към които спадат серотонина, норепинефрина и допамина и по този начин се увеличава тяхното количество в свободна форма в организма. Повишаването на нивата на тези субстанции води до подобряване и на настроението. Жълтият кантарион може да се открие под формата на чай или таблетки.

  • Гинко билоба

Гинко билобата е растение, което се използва за лечението на много състояния и е познато още от древността. В последните години се извършват редица проучвания за уточняване на действието на гинко билоба за облекчаване на симптомите при височинна болест, съдови увреждания и депресия.

Учените са установили, че това растение повлиява положително симптомите на по-възрастните пациенти с лека депресия. Друг негов положителен ефект е, че спомага за повишаването на нивата на серотонина, който е познат с неговият положителен ефект за подобряване на настроението.

  • Витамини Б

Витамините от група Б спомагат за производството на невротрансмитери в организма, които имат основна роля за регулиране на нашите настроения. Всички витамини от тази група са важни, но особено важни са фолиевата киселина, витамин Б6 и Б12, защото тяхното наличие е нужно за прозводството на серотонин, допамин. Повечето от нас знаят, че намалените нива на тези два невротрансмитера се свързват с депресия и личностови разстройства.

  • Витамин Ц

Витамин Ц е познат със своите антиоксидантни свойства, които спомагат за борбата с обикновената настинка. Приемът на този витамин може да бъде полезен и при лечението на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и освен това той подпомага имунитета. Витамин Ц също така може да облекчи симптомите при депресия, защото оказва влияние върху синтезът на невротрансмитера норепинефрин, субстанция в мозъка, която има значение за регулиране на настроенията.

  • Фитохимикали

Листата на естествените антидепресанти няма да бъде пълна, ако не се спомене един от най-известните фитохимикали, които се използват при лечението на депресия – куркума. В множество проучвания вече се споменава за това, че под действието на куркумата се стимулира образуването на мозъчни клетки и се спомага възстановяването на мозъка при стрес.

Прочетете за:
Натурални антидепресанти