Начало / Алтернативно лечение / Естествени методи за стимулиране на функцията на щитовидната жлеза

Естествени методи за стимулиране на функцията на щитовидната жлеза

май 3, 2013

Щитовидната жлеза е един от най-важните ендокринни органи в нашето тяло и нейното правилно функциониране е важно за доброто здраве. Недостатъчната секреция на щитовидни хормони е състояние известно под медицинското название хипотиреоидизъм. Най-честите симптоми на това състояние са:
– силно покачване на теглото;
– ниска телесна температура;
– необяснима болка в ставите;
– намалено либидо;
– забавено храносмилане, запек;
– непоносимост към студен климат;
– лесна умора и проблеми с паметта, честа смяна на настроенията.

Какво може да направите, за да стимулирате дейността на щитовидната си жлеза?

Консумирането на органично чисти храни като яйца, портокали, грейпфрут, лимони подпомага дейността на щитовидната жлеза. Освен това тестените продукти като хляб например, в които се съдържат различни видове органични семена и ядки са особено полезни. Храни, при приготвянето на които е използвана морска сол са също препоръчителни.

Най-честата причина за възникването на проблеми с щитовидната жлеза е недостатъчното количество йод в нашия хранителен режим. Йодът може да бъде намерен в големи количества в някои морски продукти – сьомга, херинга, треска, сардини, скумрия, риба тон.

Дейността на щитовидната жлеза може да бъде стимулирана и чрез увеличаване приема на селений. Пълнозърнестият хляб е богат на селений.

Други храни, които са полезни за щитовидната жлеза са – кайсии, авокадо, аспержи, банани, моркови, слънчогледови семки.

Лененото масло е много добър източник на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини са важни за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която спомага за усвояването на мастните киселини в нашия организъм и тяхното разграждане. Лененото масло е полезно още и за здравето на нашето сърце тъй като то понижава нивата на холестерола и оттам намалява риска от атеросклероза.

При хипотиреоидизмът настъпва дисбаланс на половите хормони и голяма част от пациентите, особено жените се оплакват от намалено желание за полови контакти със своя партньор. Освен това при жените поради намаляване нивата на естрогените в резултат на хипотиреоидизма може да настъпи преждевременна менопауза. Маслото от вечерна иглика е естествена хранителна добавка, която стимулира дейността на щитовидната жлеза и оттам спомага за нормализиране нивата на половите хормони в нашия организъм.

За да подобрите функцията на щитовидната си жлеза е добре да започнете да спортувате редовно. Сърдечният пулс има директна връзка с отделянето на хормони от щитовидната жлеза. Така при натоварване расте количеството на щитовидни хормони в нашия организъм. Хора с намалена функция на щитовидната жлеза трябва да спортуват умерено, за да подобрят своето състояние.

Ако искате да се справите по естествен път с намалената функция на вашата щитовидна жлеза или ако искате да се предпазите от такава е добре да комбинирате редовните тренировки с правилната диета.