Начало / Алтернативно лечение / Натурални обезболяващи средства

Натурални обезболяващи средства

мар. 18, 2015

Редица медикаментите могат да ви помогнат да намалите усещането за болка, чрез блокирането на някои химически субстанции, които са отговорни за това, но има и натурални средства, които също са много ефективни при нужда от обезболяване. Въпреки, че аналгетиците и нестероидните противовъзпалителни средства, които се изписват от лекарите за облекчаването на болка са ефективни, те обаче имат и много странични ефекти. Тяхната дълга употреба води до стомашни проблеми, увреждане на бъбреците и много други.

Натуралните обезболяващи средства също могат да помогнат на пациентите, но трябва да знаете, че и те могат да имат някои нежелани ефекти или да предизвикат алергична реакция, затова е препоръчително да се консултирате със специалист преди да започнете да ги използвате.

Някои от по-често препоръчваните природни обезболяващи средства са:

  • Плачеща върба

Активната съставка в плачещата върба е салицин, който в организма се преобразува в салицилова киселина. Тази киселина е основната съставка на аспиринът, който се предписва от лекарите за облекчаване на болка. Действието на плачещата върба е по-бавно от това на медикаментите, но може да има същия обезболяващ ефект като тях. Салицинът във върбата води до намаляване на нивата на простагландините, хормоноподобни субстанции, които могат да причинят болка и възпаление. Освен това употребата на плачеща върба не дразни стомаха и не причинява вътрешни кръвоизливи, както това може да стане при дълъг прием на аспирин.

  • Ветриче

Това растение е било известно още на древните гърци и е използвано от тях при възпаление и болка. В своите проучвания учените са установили, че продължителният прием на ветриче може да намали честотата, тежестта и продължителността на мигренозни пристъпи. То обаче не е ефективно за облекчаване на остър пристъп от мигрена, неговият ефект се проявява след по-дълга употреба.

  • Екстракт от корен на куркума

Екстрактът от това растение има силни обезболяващи свойства, които могат да помогнат на пациентите, страдащи от артрит и при зъбобол. Куркумата има чудесни противовъзпалителни свойства, които я правят естествен аналгетик. Приемът на екстракт от куркума може да помогне за лечението на някои здравословни проблеми като остеоартрит и ревматоиден артрит.

  • Корен от джинджифил

Джинджифилът е широко използван, тъй като съдържа естествени противовъзпалителни съставки, които действат болкоуспокояващо. Приемът на джинджифил спира продукцията на специфични продукти на имунната система, наречени цитокини. Цитокините имат функцията да причиняват възпаление и болка.

  • Масло от крил

Може би сте наясно с полезните свойства на рибеното масло. Но маслото от крил е още по-добър начин да си набавите омега-3 мастни киселини. Това е така, защото в него се съдържат липозоми, които насочват мастните киселини директно към клетките. По този начин положителният ефект от приемът на маслото от крил се проявява много по-бързо. Едно проучване сочи, че приемът на 300 мг масло от крил всеки ден намалява с до 20% възпалението.

  • Бромелаин

Бромелаинът е част от група храносмилателни ензими и може да се открие в стеблата на ананаса. Той има противовъзпалителни свойства и може да се използва за направата на кремове за лечение на навяхване, изкълчване и мускулни болки. Бромелаинът освен това спомага за отбъбването на лигавиците и лечение на главоболие.