Начало / Алтернативно лечение / Овчарска торбичка – полезна при кръвотечения

Овчарска торбичка – полезна при кръвотечения

авг. 7, 2015

Плодовете на растението овчарска торбичка, които много наподобяват на торбичките за пари, които европейците са закачвали на коланите си, са причината за неговото наименование. Това растение може да бъде открито навсякъде по света и то цъфти целогодишно.

Овчарската торбичка е едногодишно тревисто растение, със стебло с височина около 20-50 см. Листата на растението много наподобяват торбичка, което е причина и за неговото име. Овчарската торбичка започва да цъфти през април и цветовете могат да бъдат събрани през месец август. След това събраните цветове се остават да съхнат на тъмно и сухо място. Растението има странен остър мирис и лют вкус и понякога се използва за готвене. Овчарската торбичка освен това има редица полезни свойства за вашето здраве.

Овчарската торбичка е растение от рода Кръстоцветни с особено важни и полезни медицински свойства. Настойката, направена от сухите цветове на растението може да се използва за спиране на различни видове кръвоизливи. Тя се използва при кръвоизливи в стомаха, белите дробове и матката и се е доказала, като особено ефективна при бъбречни кръвоизливи. Настойката от овчарска торбичка е особено полезна при болки в ухото. От овчарската торбичка може да се направи крем, който да се прилага върху рани и да спомага за по-бързо зарастване.

Отварата или настойката от овчарска торбичка може да се използва при случаи на кръв в урината, хемороиди, хронична диария и дизентерия. При кръвоизливи в носа може да потопите памучен тампон в настойка от растението и да поставите тампона в носа за кратко.

Растението има противовъзпалителни свойства и е полезно за облекчаване на болки при ревматизъм. Жени, които кърмят и се оплакват от болезнени и подути гърди съобщават, че прилагането на компреси с настойка от овчарска торбичка са облекчили техните оплаквания.

Овчарската торбичка се използва за лечение на заболявания на пикочния мехур и матката, включително язви и абсцеси на пикочния мехур. Растението има диуретични свойства и спомага за увеличаване на отделяната урина. Чаят от овчарска торбичка може да се употребява от пациенти, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците, за да намали риска от тяхната поява.

Овчарската торбичка се използва и при сърдечно-съдови заболявания, поради способността си да регулира кръвното налягане. Освен това тя се използва за облекчаване на стрес и тревожност. При състояния, при които има засягане на мускулите специалистите препоръчват да се пият четири чаши с настойка от овчарска торбичка и да се масажират засегнатите места с крем, получен от растението.