Начало / Алтернативно лечение / Полезни свойства на чая от лайка

Полезни свойства на чая от лайка

дек. 11, 2014

Чаят от лайка е традиционна и широко използвана от векове напитка, която може да се консумира дори и от деца. Той е изключително полезен за лечението на редица състояния от стомашни проблеми до безсъние.

Ето и някои от състоянията, за които може да бъде използван чаят от лайка.

  • Лечение на безсъние

Множество проучвания са доказали положителният ефект на чаят от лайка за успокояване на нервите и облекчаване на заспиването. Той спомага за добрият сън, без кошмари. Ако се чувствате неспокойни една чаша чай от лайка може да ви се отрази много добре.

  • Засилване на имунитета

Няколко проучвания са доказали, че редовната консумация на чай от лайка води до засилване на имунитета на пациентите. На това се дължи и използването на лайката за борба с вирусни инфекции и настинки.

  • Облекчаване на менструални болки

Ако търсите естествено средство за облекчаване на менструалните болки може да пробвате с пиенето на чай от лайка. В продължение на много години той се е използвал от жените за намаляването на тези болки. Редовната консумация на чай от лайка увеличава нивата на аминокиселината глицин, а за нея се знае, че има способността да отпуска мускулите. Лайката спомага за притока на кръв към таза и матката и освен това може да спомогне за регулиране на менструалния цикъл.

  • Облекчаване на раздразнен стомах

Ако се оплаквате от затруднено храносмилане чаят от лайка може много да спомогне за неговото подобряване. Той облекчава дискомфорта в стомаха и намалява образуването на газове. Освен това учените са открили, че лайката е ефективна и при лечението на диария при малки деца.

  • Подобряване вида на кожата и скалпа

Чаят от лайка освен за пиене може да се използва и за локално приложение. Ако ви е ухапало насекомо може да намажете засегнатото място с чай от лайка. Други състояния, при които може да се използва лайка за локално приложение са изгаряния, натъртвания, слънчево изгаряне и обриви. Тази билка е позната от векове с полезните си свойства при лечение на псориазис и екзема.

  • Противовъзпалителни свойства

Множество скорошни проучвания са потвърдили ефективността на лайката при лечение на различни възпаления. Чаят от лайка се препоръчва за пациенти, болни от ревматоиден артрит, хемороиди, периодонтит, сенна хрема.

Последни публикации