Начало / Алтернативно лечение / Полезни свойства на чая от лайка

Полезни свойства на чая от лайка

дек. 11, 2014

Чаят от лайка е традиционна и широко използвана от векове напитка, която може да се консумира дори и от деца. Той е изключително полезен за лечението на редица състояния от стомашни проблеми до безсъние.

Ето и някои от състоянията, за които може да бъде използван чаят от лайка.

  • Лечение на безсъние

Множество проучвания са доказали положителният ефект на чаят от лайка за успокояване на нервите и облекчаване на заспиването. Той спомага за добрият сън, без кошмари. Ако се чувствате неспокойни една чаша чай от лайка може да ви се отрази много добре.

  • Засилване на имунитета

Няколко проучвания са доказали, че редовната консумация на чай от лайка води до засилване на имунитета на пациентите. На това се дължи и използването на лайката за борба с вирусни инфекции и настинки.

  • Облекчаване на менструални болки

Ако търсите естествено средство за облекчаване на менструалните болки може да пробвате с пиенето на чай от лайка. В продължение на много години той се е използвал от жените за намаляването на тези болки. Редовната консумация на чай от лайка увеличава нивата на аминокиселината глицин, а за нея се знае, че има способността да отпуска мускулите. Лайката спомага за притока на кръв към таза и матката и освен това може да спомогне за регулиране на менструалния цикъл.

  • Облекчаване на раздразнен стомах

Ако се оплаквате от затруднено храносмилане чаят от лайка може много да спомогне за неговото подобряване. Той облекчава дискомфорта в стомаха и намалява образуването на газове. Освен това учените са открили, че лайката е ефективна и при лечението на диария при малки деца.

  • Подобряване вида на кожата и скалпа

Чаят от лайка освен за пиене може да се използва и за локално приложение. Ако ви е ухапало насекомо може да намажете засегнатото място с чай от лайка. Други състояния, при които може да се използва лайка за локално приложение са изгаряния, натъртвания, слънчево изгаряне и обриви. Тази билка е позната от векове с полезните си свойства при лечение на псориазис и екзема.

  • Противовъзпалителни свойства

Множество скорошни проучвания са потвърдили ефективността на лайката при лечение на различни възпаления. Чаят от лайка се препоръчва за пациенти, болни от ревматоиден артрит, хемороиди, периодонтит, сенна хрема.