Начало / Алтернативно лечение / Полезни свойства на ментата

Полезни свойства на ментата

ное. 24, 2014

Ментата е богата на полезни вещества и може да допринесе много за вашето добро общо здравословно състояние. Може да я намерите под формата на свежи листа, пакетчета чай или като част от хранителни добавки. Един от лесните начини да консумирате мента е под формата на чай. Съвременните проучвания относно ментата разкриват голяма част от нейните полезни качества.

Ментата се използва като допълнително средство при лечението на някои от следните заболявания:

  • Синдром на раздразненото черво

От 90-те години насам се знае, че маслото от мента под формата на капсули може да се използва за лечението на това нарастващо по често здравословно разстройство, дори и при децата. В едно проучване се е установило, че при 75% от група деца със синдром на раздразненото черво се е наблюдавало значителен спад в оплакванията от болка след прием на капсули, съдържащи ментово масло.

  • Грип и настинка

Ментата често се използва като допълнително средство за лечението на обикновени настинки и при пациенти с грипни симптоми. Освен това тя има и успокояващо действие. Ментолът, който се съдържа в ментата, спомага за намаляване на секретите и по-лесно изкашляне и облекчаване на кашлицата. На пазара са налични и масла от мента, които могат да се прилагат върху гърдите за облекчаване на гръдни болки в резултат от настинка.

  • Газове и спазми на червата

Ментата е доказала ефекта си в облекчаване на спазмите на червата и изпускането на газове. За получаване на такъв ефект може да употребявате ментата под формата на чай.

  • Лош дъх и кариеси

Екстрактът от олио от мента е едно от най-дорбите средства срещу лош дъх в устата и намаляване на риска от зъбни кариеси. За освежаване на дъха, ако не разполагате с вода за уста, съдържаща мента може да добавяте една-две капки ментово масло към пастата за зъби при миене.

  • Намаляване риска от рак

Връзката между ментата и риска от развитие на рак все още се изучава от учените. За един фитонутриент, който се съдържа в ментата се смята, че намалява растежа на ракови клетки, особено в областта на панкреаса и черния дроб.

  • Главоболие

Олиото от мента може да спомогне за намаляване на оплакванията на пациентите с тензионно главоболие. При главоболие може да капнете няколко капки олио върху китките си и да го разтриете и освен това да накапате няколко капки върху кърпичка и да вдишате аромата. Друг начин е втриването на олио директно в областта на слепоочието.

  • Стрес

Ментовото олио има охлаждащ и енергизиращ ефект. За да снижите нивата на стреса от работното място може да добавите няколко капки ментово олио към ваната си или да го втриете в тялото си.