Начало / Алтернативно лечение / Полезни свойства на змийското мляко (жълтениче)

Полезни свойства на змийското мляко (жълтениче)

май 8, 2015

Змийското мляко с по-често срещаното име жълтениче е целогодишно растение, което израства до почти половин метър. Тази билка цъфти през периода между Май и Август, а семената й узряват от Юли до Септември. Родината на жълтеничето е Европа и Западна Азия.

Растението се състои от 4 жълти цветчета, всяко с големина около 1 сантиметър. За жълтеничето се смята, че то е растение, което е агресивно и може да расте на различни почви. За намаляване на неговото разрастване е нужно изкореняването му преди семената да са се разпространили.

Може досега да не сте чували за жълтеничето или още змийско мляко, но то се използва от векове за лечение на редица здравословни състояния от кожни проблеми до заболявания на жлъчния мехур. Днес жълтеничето е широко използвано в хомеопатичната индустрия.

Всъщност сокът от това растение е токсичен, поради множеството алкалоиди, които съдържа, но ако бъде използван по правилния начин и с правилната доза може да има много положителни ефекти върху нашето здравословно състояние.

Хомеопатичните продукти, съдържащи змийско мляко се предписват при заболявания на черния дроб, жлъчката, жлъчните пътища, бъбреците и белите дробове. Освен това змийското мляко се предписва на пациенти преминали през операция за лечение на камъни в жлъчката или при лечение на хепатит. Някои от по-честите състояния, при които се предписва змийско мляко са:

  • Пневмония

Обикновено пациентите с пневмония се оплакват от задух и болка при кашляне или поемане на въздух дълбоко. Ако страдате от пневмония приемът на препарати, съдържащи змийско мляко ще ви помогне да облекчите тежестта на симптомите и да ускорите процеса на оздравяване.

Хомеопатичните препарати със змийско мляко са отлично средство за лечение на жлъчни камъни. Обикновено пациентите се оплакват от болка в горната дясна част на коремната област, която се дължи най-често на засядането на камък в жлъчните пътища. Често болката се влошава при прием на по-голямо количество мазни храни. Болката се съпровожда от повръщане, втрисане и пожълтяване на кожата в по-тежките случаи.

  • Главоболие

Пациентите с главоболие могат да облекчат своите оплаквания с приема на змийско мляко. Тъй като това растение има аналгетични свойства то може да спомогне и за намаляване на главоболието.

  • Хепатит

При хепатит пациентите имат уголомен черен дроб, който те усещат като тежест в дясната коремна област. Освен това те се чувстват уморени, а кожата им изглежда жълтеникава. Пациентите съобщават,че изпитват известно облекчение на своите оплаквания след приема на змийско мляко.