Начало / Алтернативно лечение / Предимства на терапията чрез разговор

Предимства на терапията чрез разговор

май 29, 2014

Терапията чрез разговори може да помогне в лечението на много състояния. Проучванията показват, че този вид терапия помага на пациенти от всички възрасти без значение на полът им или расата. Терапията чрез разговор помога на пациенти, които преминават през труден и емоционален период да се справят с проблема.

Понякога е по-лесно да говорите с непознат, отколкото с роднина или близък приятел. Разговорната терапия включва обучен специалист, който ще ви изслуша и ще ви помогне сами да намерите отговори и решения на вашите проблеми. Най-важното е, че той няма да осъди вашето поведение или мисли. Той ще ви остави да изкажете всичко, което искате, да плачете или да викате. По този начин вие ще успеете да видите ситуацията, в която се намирате в нова светлина.

Кой може да се възползва от терапията чрез разговор?

Този вид терапия е възможно да се приложи при доста състояния, но нейната основна цел е да ви накара да се почувствате по-добре. Дори и да не успее да ви помогне да решите проблемите си след разговорът с терапевт ще се почувствате по-спокойни и щастливи.

Терапията чрез разговор се препоръчва при пациенти, които страдат от депресия, шизофрения, хранителни разстройства и биполярно разтройство. Тя е особено ефективна, когато терапевтът е добре обучен и е състрадателен, като изслушва внимателно своите пациенти. Проучванията сочат, че пациентите с психични разтройства се възстановяват седем пъти по-бързо чрез този вид терапия.

Според някои проучвания терапията чрез разговор променя дейността на мозъка и се постига ефект, подобен на този, който се постига чрез употребата на медикаменти. Тя е доказала своя ефект при лечението на депресията. В повечето случаи специалистите съветват медикаментозното лечение за депресията да бъде комбинирано с разговори със специалист.

Едно проучване е доказало ефективността на разговорите със специалист при пациентите с депресия. В него 70% от пациентите, които са получавали такъв вид терапия заедно с медикаментите за лечение на депресия са съобщили за намаляване на симптомите след 5 седмици. 12 месеца по-късно почти всички пациенти, които редовно са разговоряли със специалист са съобщили, че техните симптоми са значително намаляли.