Меню

За разлика от кожата по другите части на тялото, устните нямат мастни жлези, които да ги овлажняват и предпазват от въздействието на студения вятър и ниската влажност.

Лошите климатични условия са най-честата причина за изсушаване и напукване на устните. Други причини са дехидратация, дефицит на витамини, тютюнопушене, медикаменти, слънчеви лъчи, алергия към червила, гланцове, балсами, паста за зъби и др.

Ето някои природни средства, които мога да помогнат за справяне с този проблем.

Мед
Природните качества на меда го правят отлично заздравяващо и антибактериално средство. Той овлажнява и успокоява устните.

Вазелин
Вазелинът се счита за най-добър протектор на кожата. Комбинацията от вазелин и мед е изключително ефективна при напукани устни.

Кокосово масло
Кокосовото масло е дар от природата. Леката му консистенция позволява незабавната му абсорбция от тялото. Кокосовото масло е полезно за цялото тяло, но особено много за лечение на напукани устни.

Краставица
Доказано е, че нежното натриване на сухи или напукани устни с тънко парченце краставица има благоприятно действие.

Алое вера
Алое вера има чудесен заздравяващ ефект върху кожата. Нанасянето на малко количество върху устните допринася за тяхното овлажняване и предпазване от сухота.

За справяне с напуканите устни се препоръчва също:

  • пиене на повече вода. Дехидратацията може да бъде причина за сухи устни, затова трябва да се приемат повече течности, за да бъде тялото добре хидратирано.
  • прием на достатъчно витамин В, желязо и есенциални мастни киселини, тъй като дефицита им може да бъде причина за напукани устни.
  • повишаване приема на витамин А, който е важен за възстановяването на кожата. Храни, богати на витамин А са: моркови, домати, бобови растения.
  • прилагане на хидратиращи средства – балсами, съдържащи слънцезащитен фактор, които да овлажняват, подхранват и възстановяват кожата на устните.
  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!