Начало / Алтернативно лечение / Сминдух – увеличава кърмата

Сминдух – увеличава кърмата

ян. 27, 2016

сминдух

Сминдухът е билково растение, което расте основно в средиземноморските региони. Семената му се използват от векове в медицината. В тях се съдържат белтъци, витамин Ц, ниацин, калий и диосгенин, който представлява съставка със свойства подобни на хормона естроген. Някои от полезните свойства на сминдуха са:

Според някои скорошни проучвания консумацията на сминдух може да спомогне за понижаването на нивата на холестерол в кръвта. В семената на растението се съдържат стероидни сапонини, за които се знае, че пречат на усвояването на холестерола и триглицеридите.

  • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Сминдухът има важна роля за здравето на сърдечно-съдовата система. Това растението е богато на калий, който спомага за поддържането на сърдечния ритъм и контрола на кръвното налягане.

  • Подпомага храносмилането

Сминдухът е богат на фибри и антиоксиданти и по такъв начин помага за изчистването на организма от вредните токсини и помага за по-доброто храносмилане. На хората с проблеми с храносмилането и коремни болки се препоръчва да пият чай от семена на сминдух. Ако пък страдате от запек може рано всяка сутрин да пиете отвара от семена на сминдух.

  • Помага при киселини и стомашен рефлукс

Една чаена лъжичка семена от сминдух добавена към храната може доста да помогне на хората с киселини и стомашен рефлукс. В семената се съдържа клей, който полепва по стомашната лигавица и пречи на солната киселина, която се съдържа в стомашния сок да дразни допълнително вече раздразнената лигавица.

  • Стимулира отслабването

Включете сминдуха към вашата програма за отлсабване и много скоро ще забележите положителния ефект. Сдъвчете сутрин рано на празен стомах семена от сминдух предварително накиснати в малко вода. Водоразтворимите фибри, които се съдържат в него ще набъбнат в стомаха и така ще подтиснат апетита ви.

  • Повишава количеството на кърмата при кърмещи майки

За майките, които искат да увеличат кърмата си сминдухът е едно от най-полезните средства. В растението се съдържа диосгенин, който има свойства, подобни на тези на хормона естроген. На пазара са налични таблетки сминдух, които кърмещите жени могат да пият 2 до 3 пъти дневно преди хранене. Няколко седмици след употребата на таблетки сминдух ще забележите положителния ефект.

  • Подпомага раждането

Учените са установили, че сминдухът може да индуцира раждането, тъй като стимулира маточните контракции. Освен това според специалистите той може да облекчи в известна степен родилните болки. Трябва да знаете обаче, че прекалената консумация на сминдух може да увеличи риска от преждевременно раждане и аборт, затова трябва да го употребявате само след консултация със специалист.

  • Намалява менструалните болки

Благодарение на диосгенина и изофлавоните, които се съдържат в сминдуха той може да помогне за облекчаването на менструалните крампи и дискомфортът, който изпитват жените през този период от месеца. Освен това тези съставки могат да помогнат и на жените в пременопауза, страдащи от горещи вълни и промени в настроението.