Начало / Анатомия / Женски полови органи / Големи срамни устни (labia majora pudendi)

Големи срамни устни (labia majora pudendi)

окт. 19, 2014

Големите срамни устни (labia majora pudendi) представляват две успоредни кожни гънки, разположени в посока от Венериният хълм (лонното възвишение) към перинеума (междинницата).
Дължината им е 7-8 cm, ширината 2-3 cm, а височината 1,5-2 cm.

Предните краища на двете големи срамни устни се свързват чрез кожна гънка – commissura labiorum anterior. Зад влагалищния отвор големите лабии се съединяват чрез по-тясна гънка – commissura labiorum posterior. Задната комисура се намира на около 3 cm пред ануса, но понякога може да не е ясно очертана. Между нея и долния участък на химена се формира вдлъбнатина – fossa navicularis. Задната комисура често се разкъсва по време на раждане, особено при първескини.

При нераждали жени големите срамни устни се допират плътно една до друга, като цепката, която се образува между тях, се нарича срамна цепка – rima pudendi.

Външната повърхност на големите срамни устни е покрита с по-груба кожа, която съдържа космени фоликули, множество потни и мастни жлези. По вътрешната повърхност на лабиите кожата е по-нежна и неокосмена.

Вътрешността на големите срамни устни е изпълнена с мастна тъкан и съединителна тъкан, свързана с надкостницата на срамните кости. В предните части на лабиите има и гладкомускулни влакна от облата връзка на матката.

Във вътрешността на големите срамни устни се намира по една преддверна луковица, която представлява венозно сплетение.

Кръвоснабдяването на големите срамни устни се осъществява от a. pudenda interna и a. pudenda externa. Венозната кръв се оттича по vv. pudendae interna et externa.

Лимфата от големите срамни устни се оттича към ингвиналните лимфни възли.

Инервацията се осъществява от plexus vaginalis.