Начало / Бебе и кърмене / Безопасно ли е да пиете алкохол по време на кърмене?

Безопасно ли е да пиете алкохол по време на кърмене?

фев. 17, 2017

кърмене

Майките, които кърмят често получават объркващи съвети относно това дали е подходящо да употребяват алкохол през този период или не. Кърменето и алкохолът не се изключват напълно и много жени се наслаждават на едно питие от време на време. Ефектът на алкохола върху бебето зависи от неговото количество. Ако майката пие алкохол в минимални количества и от време на време се смята, че алкохолът не влияе зле на бебето. Има някои въпроси, свързани с алкохола и кърменето, които често тормозят майките. Някои от тях са:

Какво количество алкохол преминава в кърмата?

Алкохолът преминава в кърмата в същото количество, в което преминава и в кръвта. 30 до 60 минути след консумация на алкохол неговото количество в кърмата се повишава. На организма са нужни 2 до 3 часа да обработи и да изхвърли една чаша вино или една бира. Колкото повече алкохол консумирате, толкова повече време е нужно на тялото ви да го обработи.

Може ли алкохолът да повлияе на количеството кърма?

Някои проучвания са доказали, че бебетата имат нужда да бъдат кърмени по-често, когато майките им са употребили алкохол. Те обаче не успяват да метаболизират толкова добре алкохола, както възрастните и те консумират по-малко кърма на едно хранене.

По принцип след употреба на алкохол има известно понижение на образуването на кърма и ако жената често консумира алкохол това може да повлияе негативно на физическото развитие на бебето.

Нужно ли е да изцеждате кърмата си с помпа след употреба на алкохол?

Отговорът е „не“. Както споменахме са нужни 2-3 часа, за да може тялото да се освбоди от чаша вино. След това с кърмата не се отделя алкохол. С изцеждането на кърма няма да стимулирате по-бързото освобождаване на тялото от консумирания алкохол. Ако искате да намалите до минимум риска може да накърмите бебето преди да изпиете чаша вино и да изчакате 3-4 часа до следващото кърмене. Ако все пак се притеснявате и предпочитате да изчакате повече време да отмине ефекта от алкохола може да нахраните бебето с адаптирано мляко и да пропуснете едно кърмене.

Пиенето на бира стимулира ли образуването на кърма?

Много жени са чували, че пиенето на бира може да стимулира отделянето на кърма, но това не е истина. Няма научно доказателство, че бирата или някакъв друг алкохол може да подпомогне образуването на кърма. Всъщност алкохола предизвиква дехидратация на организма и може да има точно обратният ефект и да повлияе негативно на кърменето ви. Освен това консумацията на алкохол нарушава отделянето на хормоните, свързани с кърменето.