Начало / Бебе и кърмене / Кога бебето трябва да започне да спи само?

Кога бебето трябва да започне да спи само?

юни 7, 2017

бебе

На младите родители се налага да вземат редица трудни решения, като едно от тях е свързано с навиците на спане на бебето.

Понастоящем Американската педиатрична академия съветва родителите да спят в една и съща стая (но не и в едно легло) със своето бебе докато навърши една година или поне до шест месечна възраст.

Ново американско проучване обаче показва, че бебетата, които спят самостоятелно след навършване на 4 месечна възраст имат по-добър и по-продължителен сън.

В проучването са участвали 240 майки и техните бебета. Медицински сестри са посещавали майките в домовете им, когато бебетата са били на 4, 6 и 9 месечна възраст. Майките са отговаряли на въпроси относно навиците на спане на техните бебета, като например: къде спи бебето, колко често се буди нощем, колко е най-продължителният му сън.

Учените са установили, че 9 месечните бебетата, които след четвъртия месец са започнали да спят в самостоятелна стая са имали по-продължителен сън с 40 минути, в сравнение с бебетата, които спят заедно с родителите си.

Пепоръката на Американската академия по педиатрия, че бебето трябва да спи със своите родители цяла година се основава на редица причини, включително че новороденото се нуждае да бъде хранено и през нощта, както и поради съображения за безопасност. Рискът от синдром на внезапна детска смърт е най-висок при бебето до 6 месечна възраст. Като спят в една стая със своето бебе родителите могат да забележат ако настъпят промени в дишането му.

Авторите на проучването съветват родителите след като детето им навърши 6 месеца да се консултират с педиатър за неговите навици на спане. Ако родителите вземат решение да преместят бебето си в самостоятелна стая, те трябва да се уверят, че са взети всички мерки за безопасност. Например да се отстранят възглавници, одеяла, плюшени играчки, които могат да блокират дишането на детето.

Проучването е публикувано в сп. Педиатрия (Journal of Pediatrics)