Начало / Бебе и кърмене / Как да се грижим за бебешките зъбчета?

Как да се грижим за бебешките зъбчета?

ян. 18, 2017

зъбчета

Повечето родители си задават въпроса как да се грижат за зъбчетата на своите бебета и кога да започнат с грижите. Отговорът на специалистите е, че тези грижи трябва да започнат още с появата на първото зъбче.

Какъв е най-добрият начин да миете зъбите на бебето след като те се появят?

Обикновено първите бебешки зъбчета се появяват на около 6 месечна възраст. В първите месеци може да ви е по-лесно да почивствате бебешките зъбчета с марля. Увийте марлята около пръста си и поставете малко количество бебешка паста за зъби. С помощта на марлята натъркайте добре венците на бебето без да натискате.

Ако все пак предпочитате да използвате бебешка четка за зъби, изберете такава с меки върхове и малка глава. Така по-лесно ще достигате до всички части на устата. Четките за зъби трябва да се сменят на всеки 1-3 месеца с нови.

Каква паста за зъби да използвате?

Когато избирате паста за зъби купувайте такава предназначена за бебета, която съдържа флуорид, който предпазва от образуването на кариеси. Децата под тригодишна възраст трябва да използват паста за зъби с ниско съдържание на флуорид.

За да измиете зъбите на бебето ще се нуждаете от съвсем малко количество паста за зъби. Постарайте се да научите бебето да плюе след като измиете зъбите му с паста. Така постепенно ще го научите как да се грижи само за своите зъби.

Не позволявайте на бебето да яде паста за зъби от тубата. Избирайте паста за зъби, която да не е с вкус на плодове, за да знае детето, че пастата не е храна.

Кога да заведете бебето на стоматолог?

Педиатрите съветват първото посещение при стоматолог да е 6 месеца след избиването на първото зъбче. С него може да се посъветвате каква паста за зъби е най-подходяща за вашето бебе и той да ви покаже как най-правилно да се грижите за зъбите на детето.

Можем ли и по друг начин да предпазим бебето си от кариеси?

Основният виновник за кариесите е захарта. Всеки път когато бебето похапва нещо сладко при разпадането си захарта разгражда и минералната повърхност на зъбите. Експертите съветват да не прекалявате с предлагането на сладки храни, защото така увеличавате риска от поява на кариеси. Избягвайте да давате на детето да пие плодови сокове или овкусени млека често, защото те са с високо съдържание на захар.