Меню

Бебешко акне

Бебешкото акне е често срещано при новородените и може да бъде много притеснително за родителите, защото те едва ли са очаквали, че по нежната бебешка кожа могат да се появят пъпчици. Ако забележите малки пъпки, които наподобяват акне по бузите, челото, брадичката и дори гърба на бебето скоро след раждането му, не се притеснявайте. Обикновено бебешкото акне изчезва след няколко седмици без никакво лечение.

Около 20% от новородените развиват бебешко акне. Експертите все още не знаят точната причина за неговата поява. Смята се, че хормоните, които получава бебето от майката по време на бременността могат да стимулират дейността на мастните жлези по кожата на бебето след раждането, но тази теория все още не е напълно доказана.

Ако приемате някои медикаменти, докато кърмите или ако се налага бебето да приема определени лекарства това може да стане причина за поява на акне по неговата кожа. В друг случай бебешката кожа може да реагира на някои продукти, които нанасяте върху нея, като например бебешка пудра.

Как изглежда бебешкото акне?

Акнето при бебетата прилича много на това при тинейджърите. Появяват се червени пъпчици с бял връх, като кожата около тях също може да бъде зачервена. Най-често акнето се развива по лицето, в по-редки случаи могат да се забележат пъпки и по гърба. При допира на нежната бебешка кожа с по-груби материи акнето може да се влоши. По-продължителният контакт на кожата на бебето със слюнка или повърната храна също може да стане причина за поява на акне или неговото влошаване.

Бебешкото акне може да е налице още при раждането на бебето. В повечето случаи обаче се развива 2 до 4 седмици след раждане. Нужни са няколко седмици до един-два месеца, за да изчезнат пъпките и кожата на бебето да се изчисти.

Какво е лечението на бебешкото акне?

Не е нужно някакво специфично лечение за бебешкото акне. При някои бебета то може да продължи по-дълго, но през това време родителите не трябва да се притесняват и да предприемат някакви специални мерки, освен правилна грижа за кожата на бебето. Ако все пак педиатърът прецени може да изпише крем, който да помогне за по-бързото отшумяване на акнето.

Кожата на бебето е много чувствителна и трябва да внимавате с какво я третирате. Изберете крем за овлажняване, който да не дразни бебешката кожа. Важно е да поддържате кожата на лицето на бебето чиста. Използвайте бебешки сапун, който да я успокоява и овлажнява. След баня подсушавайте кожата на бебето внимателно без да я търкате с кърпа, а само попивайте. Ако бебето има акне не използвайте бебешки лосион, който може допълнително да запуши порите и в никакъв случай не стискайте пъпките при тяхната поява, защото това може само да влоши акнето и да доведе до вторични бактериални инфекции.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!