Меню

Включването на яйца и фъстъци в диетата на децата още в най-ранна възраст може да намали техния риск от развитие на хранителна алергия, показва ново проучване.

Алергията към храни като ядки, яйца, мляко, пшеница се дължи на свръхреакция на имунната система и предизвиква появата на симптоми като обрив, оток, повръщане, диария, хрема, кихане и др.

Британски учени са анализирали данни от 146 проучвания, обхващащи повече от 200000 деца относно ефекта от даването на алергенни храни на бебета.

Резултатите от проучването са показали, че децата, които са започнали да ядат яйца на възраст между 4 и 6 месеца са имали 40 % по-малък риск от алергия към яйцата в сравнение с децата, които са започнали да ги консумират по-късно.

Децата, които са започнали да ядат фъстъци между 4 и 11 месечна възраст са имали 70 % по-нисък риск от алергия към фъстъците спрямо децата, опитали тази храна по-късно.

До сега родителите се съветваха да не дават на малките деца храни като яйца, фъстъци, риба или пшеница, които могат да предизвикат алергия.

Новите проучвания показват, че ранното включване на яйца и фъстъци в диетата на бебетата може да ги предпази от развитието на две от най-честите хранителни алергии.

Учените обаче съветват родителите да не бързат да дават яйца и фъстъци на своите деца ако те вече имат проявена хранителна или друга алергия, а да се консултират първо с педиатър.

Освен това специалистите предупреждават, че малките деца лесно могат да се задавят с фъстъци, поради което е по-добре да им се дава фъстъчено масло.

В проучването са били анализирани още млякото, рибата, бадемите и пшеницата, но при тях не са били установени достатъчно доказателства, че ранното им включване в диетата на децата понижава риска от алергия.

Проучването е публикувано в Journal of the American Medical Association.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!