Начало / Бебе и кърмене / Вродени инфекции при новородени – TORCH

Вродени инфекции при новородени – TORCH

ное. 13, 2018

TORCH

Вродените инфекции (майчино фетални инфекции) се причиняват от бактерии, вируси, паразити и др. Инфектирането може да настъпи през различните срокове на бременността или по време на раждането. Пътищата, по които инфекцията прониква в плода са: хематогенен трансплацентарен, асцендентен (от влагалището) и десцендентен (при преминаване на плода през родовия канал).

Акронимът TORCH се използва за обозначаване на най-честите вродени инфекции: токсоплазмоза – Т, други – О, рубеола – R, цитомегалия – С, херпес и хепатит – H.

Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е инфекция, която се причинява от паразита Toxoplasma gondii. Този паразит се открива у човека и много животни, но най-вече котките. Заразяването става при поглъщане на цисти или ооцисти на паразита. Например при контакт с инфектирани котешки изпражнения, при консумация на недобре изпечено месо от инфектирани животни, на замърсени плодове и зеленчуци. Инфекцията се предава и трансплацентарно.

Когато жена се зарази за първи път с Toxoplasma gondii по време на бременността има риск да предаде инфекцията на плода. Тежки увреждания на плода настъпват, когато заразяването е станало през първия триместър на бременността. При бебетата, инфектирани през последния триместър на бременността обикновено липсват симптоми при раждането.

При вродена токсоплазмоза могат да се наблюдават следните симптоми у новородените:

 • отоци
 • жълтеница
 • увеличен черен дроб и слезка
 • очни увреждания – хориоретинит, атрофия на зрителния нерв
 • хидроцефалия
 • изоставане в умственото развитие
 • гърчове.

Рубеола

Рубеолата е вирусна инфекция, която засяга предимно деца и протича с характерен обрив и увеличени лимфни възли. Възможно е трансплацентарно инфектиране на плода ако се зарази бременна жена. Колкото по-ранна е гестационната седмица, в която настъпва инфектирането на плода, толкова по-сериозни са клиничните прояви. В най-тежките случаи е възможен аборт.

При инфектиране на плода преди 16 г.с. възникват вродени сърдечни пороци, глухота, катаракта, глаукома, забавен растеж и развитие на плода. При по-късно заразяване детето може да се роди с белези на фетална инфекция – анемия, ниски тромбоцити, костни промени, жълтеница, хепатоспленомегалия.

Възможно е инфектираното бебе да няма клинични симптоми при раждането, но по-късно да се появят захарен диабет, хипо- или хипертиреоидизъм, паненцефалит. А може и изобщо да не заболее.

Нама лечение на вродената рубеола, така че профилактиката с ваксина срещу рубеола е много важна.

Цитомегалия – вродена цитомегаловирусна инфекция

Цитомегалията е най-честата вродена инфекция. Причинява се от вирус, наречен Цитомегаловирус (CMV).

При заразяване на бременна жена с цитомегаловирус за първи път или при активиране на вируса поради отслабен имунитет има риск от инфектиране на плода. Това може да стане трансплацентарно или по време на раждането.

Цитомегалията в повечето случаи протича безсимптомно, но понякога могат да се наблюдават следните симптоми: жълтеница, ниско тегло при раждане, пневмония, увеличен черен дроб и слезка.

Дори и при леките форми, които протичат почти безсимптомно обаче след време може да възникнат сериозни усложнения, наприме загуба на слуха, очни проблеми, затруднени движения.

Вродена Херпес симплекс инфекция

Неонаталната херпес симплекс инфекция може да причини сериозни увреждания на бебето. Инфектирането на плода с Херпес симплекс вируса може да стане трансплацентарно, но обикновено настъпва по време на раждането.

Симптомите на херпес симплекс инфекцията се появяват през първите 1 до 3 седмици след раждането. Различават се локализирана и дисеминирана форма. При локализирана форма се появява везикулозен обрив (мехурчета) по кожата, лигавицата на устната кухина и очите. Може да има изолирано засягане на ЦНС – менингоенцефалит.

Дисеминираните форми протичат тежко и са с лоша прогноза. Засягат се кожата, лигавиците, ЦНС, черния дроб и надбъбреците.

Вроден хепатит

Вирусът на хепатит В (HBV) е най-честият хепатитен вирус, който причинява майчино-фетална инфекция. Инфектирането на плода може да настъпи при остра инфекция на бременната жена през последния триместър. Възможни са и трите пътя на инфектиране на плода.

В повечето случаи новородените имат безсимптомна HBV- инфекция. При едва 10 % от инфектираните бебета на възраст между 2 и 6 месеца могат да се появят симптоми на леко протичащ остър хепатит – жълтеница, гадене, повръщане, коремни болки. Изключително рядко се наблюдава фулминантен хепатит с фатален край.

Други вродени инфекции

В групата други вродени инфекции се отнасят:

 • варицела зостер
 • HIV – СПИН
 • сифилис
 • листериоза
 • гонорея
 • хламидиални инфекции
 • микоплазмени инфекции
 • вродена кандидоза.

Прочетете за:
Вроден сифилис
Рубеола
Токсоплазмоза