Начало / Бебе и кърмене / Гранулом на пъпа (умбиликален гранулом)

Гранулом на пъпа (умбиликален гранулом)

сеп. 28, 2021

гранулом на пъпа (умбиликален гранулом)

Грануломът на пъпа представлява малка формация от гранулационна тъкан, която се образува в основата на пъпа след отпадане на пъпния остатък.

Пъпният гранулом (granuloma umbilici) изглежда като кръгло, месесто, розово-червено образувание, обикновено с диаметър 3-10 мм. Може да има къс корен или да е на краче. Често грануломът е влажен, тъй като е покрит с жълт или прозрачен секрет. Среща се при около 1 на 500 новородени деца.

Как се образува пъпен гранулом?

Остатъкът от пъпната връв изсъхва и отпада най-често до 5-7-ия ден след раждането, а пъпната рана постепенно зараства. Нормално е първоначално центърът да изглежда червен. След седмица пъпът се покрива с плосък епител, а зачервяването изчезва. Понякога обаче след отпадане на пъпния остатък се разраства розово-червена гранулационна тъкан – образува се гранулом. Гранулационната тъкан се състои от фибробласти, множество малки кръвоносни съдове, ендотелни и възпалителни клетки, липсват нерви.

Какви са причините за поява на гранулом на пъпа?

Точната причина за развитието на умбиликален гранулом е неизвестна. Предполага се, че се касае за субклинично протичаща, лека инфекция в пъпния остатък. В тясна връзка със заболяването е и забавеното отпадане на пъпния остатък – след 3 или 4 седмици.

Персистирането на лек възпалителен процес и наличието на известна влага са причина пъпната рана да започне да гранулира. Обикновено се образуват едри гранулации (granuloma umbilici), които при правилно лечение бързо епителизират. Някои от гранулациите обаче могат да нараснат на височина и да образуват разширение в горната част. По този начин гранулацията добива форма на гъба – fungus umbilici.

Какви са симптомите при гранулом на пъпа?

Пъпният гранулом обикновено не е причина за безпокойство. Открива се след отпадане на остатъка от пъпната връв. Характерни симптоми са:

 • слаба жълтеникава секреция, обикновено без мирис
 • няма болка, тъй като грануломът не съдържа нервни влакна
 • кожата около пъпа е нормална.

Възможно е пъпният гранулом да се инфектира – развива се омфалит. Симптомите на инфекция могат да включват:

 • гнойна секреция от пъпа
 • секрецията може да има неприятна миризма
 • околната кожа е зачервена, затоплена и оточна
 • при докосване на пъпа или околните тъкани има болка или дискомфорт
 • повишаване на температурата.

Как се поставя диагнозата гранулом на пъпа?

В повечето случаи пъпният гранулом се диагностицила лесно чрез физикален преглед. В диференциалната диагноза трябва да се имат предвид следните заболявания: омфалит, доброкачествени тумори на меките тъкани (дермоидна киста, хамартом, хемангиом и др.), умбиликален полип, незатворен урахус – фистула между пъпа и пикочния мехур и др.

Какво е лечението на пъпния гранулом?

Налични са различни методи за лечение на пъпен гранулом. Ето някои от тях:

 • третиране със сребърен нитрат

Най-често лечението на пъпния гранулом се провежда със сребърен нитрат, които изгаря гранулационната тъкан. Преди нанасянето на сребърен нитрат, областта около пъпа трябва да се почисти с антисептичен разтвор и да се подсуши със стерилна гъба. Трябва да се внимава апликаторът да докосва само гранулационната тъкан, тъй като при допир до кожата около пъпа може да настъпи изгаряне. Процедурата се повтаря 3-4 пъти през интервал от 3-4 дни. Обикновено настъпва пълно излекуване без усложнения.

 • прилагане на готварска сол

Лечението с готварска сол се провежда главно в развиващите се страни, но този метод се оказва доста ефективен. Той обаче е приложим само в случай, че липсват признаци на инфекция. Предимствата на този метод са, че е безболезнен и може да се извърши в домашни условия. Ето как:
– зоната около пъпа се почиства с мокър памучен тампон и след това върху гранулома се поръсва щипка готварска сол.
– грануломът се покрива с марля за 30 минути. Това може най-лесно да се направи, когато бебето спи.
– след тези 30 минути пъпният гранулом се почиства с тампон, напоен с топла вода
– тази процедура трябва да се повтаря 2-3 пъти на ден в продължение на 2-3 последователни дни.

След около два или три дни трябва да забележите, че грануломът намалява по размер, може да промени цвета си, да изсъхне и зоната постепенно заздравява.

 • хирургична ексцизия (изрязване)

Хирургична ексцизия се извършва при големи грануломи, при инфектирани грануломи или при грануломи, неповлияващи се от другите методи. След изрязването на гранулома се поставя локално кръвоспиращо средство. Изрязаният гранулом се изследва хистологично.

Други методи на лечение са:

 • апликация на други антисептични разтвори
 • нанасяне на локални стероиди/ антибиотици
 • електрокаутеризация
 • криотерапия – лечение с течен азот
 • лигиране на пъпен гранулом на краче – основата на гранулома се завързва с хирургичен конец, при което се спира притока на кръв към гранулома, той изсъхва и отпада.

Прочетете за:
Болести на пъпа – омфалит, омфалоцеле, персистиращ урахус
Неонатален омфалит – възпаление на пъпа
Омфалоцеле – дефект на коремната стена