Начало / Бебе и кърмене / Как да научим бебето да използва гърне?

Как да научим бебето да използва гърне?

окт. 25, 2016

бебе

Научаването на бебето да използва гърне за много родители е трудна и понякога изнервяща задача, но е неизбежна част от израстването на детето. Тайната на успеха е търпението и избирането на точния момент.

За да се научи да използва гърне бебето трябва да е физически и емоционално готово за това. Някои деца проявяват интерес на 2 годишна възраст например, докато други деца се научават много по-рано след навършване приблизително на една годинка. Вие трябва да знаете, че не трябва да избързвате и да прецените дали вашето дете е готово за тази стъпка. Запитайте се някой от следните въпроси:

  • Проявява ли детето интерес към гърнето?
  • Може ли детето да следва основни прости инструкции?
  • Може ли детето да показва чрез изражение на лицето или чрез срички, че му се ходи по малка или голяма нужда?
  • Успява ли детето да остане сухо за по-дълго време през деня или нощта?
  • Може ли детето да сяда само и да се изправя от гърнето?

Ако на повечето въпроси отговорът ви е „да“ вашето отроче може би е готово да се научи да използва гърне. Ако пък на по-голям процент от въпросите отговаряте с „не“ е най-добре да изчакате още малко преди да започнете с гърнето.

Най-важното при научаването на всяко ново нещо при детето е вие като родители да имате позитивна нагласа и да помолите и всички останали, които се грижат за детето също да бъдат позитивни. Вярвайте в успеха, подкрепяйте и окуражавайте детето докато седи на гърнето, за да го свързва то с приятни преживявания.

Поставете гърнето в стаята, в която детето прекарва най-много време и първо го оставете да го изучи за известно време. Окуражете го да седне на него без значение в началото дали е с или без памперс. След това спокойно обяснете на детето за какво се използва гърнето.

Ако вашето дете проявява интерес към гърнето го поставете за няколко минути върху него без памперс няколко пъти дневно. За момченцата е препоръчително първо да се научат да пишкат седнали преди да започнат да използват тоалетната за тази цел.

Докато детето е на гърнето може да му дадете играчка да си играе и останете до него, за да го окуражавате и да му обяснявате какво се очаква от него. Дори и детето само да седи на гърнето му кажете, че се е справило много добре и то постепенно ще започне да схваща целта на упражненията.

Ако усетите, че детето започва да ака или да пишка опитайте възможно най-бързо да го сложите на гърнето, за да може то по-лесно да свързва гърнето с тези дейности и впоследствие само да си казва, когато има нужда да го използва.

Ако в продължение на няколко седмици детето използва гърнето за пишкане и акане може да обмислите и махането на памперсите и да преминете към гащички. В началото може да се налага през нощта детето все още да е с памперс, защото контрола върху пикочния мехур през нощта се постига по-трудно и детето може да се напикава от време на време. С израстването то ще се научи да контролира пикочния си мехур и след време ще махнете и нощния памперс.