Начало / Бебе и кърмене / Симптоми на дисплазия на тазобедрената става при бебета

Симптоми на дисплазия на тазобедрената става при бебета

ное. 30, 2017

тазобедрена става

Вродената дисплазия на тазобедрената става е най-честата вродена аномалия на опорно-двигателната система. В повечето случаи заболяването е едностранно, като се засягат многократно по-често момичета.

За възникването на вродената дисплазия на тазобедрената става роля имат редица фактори, като например: ставна халтавост, действие на вредни агенти, наследственост, седалищно предлежание и др.

При дисплазия на тазобедрената става се установява хипоплазия на ставните елементи. Ацетабулумът е плитък и широк, а главата на бедрената кост е по-малка, шийката й е по-къса, има ротация напред (anteversio) на горния бедрен участък.

Симптоми на вродена дисплазия на тазобедрената става могат да бъдат открити още в най-ранна възраст – 1- 2 месеца след раждането. Обикновено майката първа забелязва, че има лека асиметрия на крачетата – едното краче е по-късо от другото. Също така при разкрачване на бебето едното краче не може да се разкрачи напълно и е леко свито в тазобедрената става.

При клиничен преглед на бебе с вродена дисплазия на тазобедрената става се установяват следните симптоми:

Симптом на Peter Bade – има асиметрия на кожните гънки на бедрото. Нормално бебето има 2-3 кожни гънки по предно-вътрешната страна на бедрото. На заболялата страна броят на гънките е по-голям, те са по-дълбоки и по-високи.

Скъсяване на болното краче. Може да се установи чрез симптома на Нелатон – Омбредан: детето се поставя по гръб върху твърда подложка, тазобедрените стави се свеват под ъгъл 90 º, а колената са в максимална флексия. Върху тях се поставя линийка, която се наклонява към по-късото краче.

Друг симптом за установяване на скъсеното краче е този на Саварио: скъсяването се увеличава, ако детето от легнало положение седне, като краката са прави.

Ограничена абдукция. Това е един от най-характерните симптоми. Изследва се, като крачетата се свият в тазобедрените и коленните стави под прав ъгъл и се абдуцират. Разкрачването на заболялата става е ограничено.

Симптом на ставна халтавост. В заболялата става някои движения се извършват в по-голям размер. Увеличена е вътрешната ротация.

Симптом на Ortolani. Изследва се като болното краче е свито в тазобедрената става и се абдуцира. Когато ъгълът на абдукцията е към 40-50 º се усеща как главичката на бедрената кост се намества в ацетабулума с характерно щракане. При обратното движение, главичката пак излиза от ацетабулума.

Симптом на буталото. При изопнато състояние крачето лесно се движи нагоре и надолу, при което става ту по-дълго, ту по-късо.

Закъснява прохождането. Детето прохожда към 14 – 15 месец.

При дисплазия на тазобедрената става чрез рентгеново изследване могат да се установят следните три симптома (триада на Putti):

– Кос свод на ацетабулума – намалява стрехата на ацетабулума.
– Късна поява и хипоплазия на епифизарното ядро на бедрената глава. Обикновено ядрото се появява около 5 – 6 месечна възраст.
– Ектопия на проксималния край на бедрената кост.

Извършването на рентгеново изследване се препоръчва да става след 4 месечна възраст. За ранното диагностициране на заболяването обаче се използва ултразвуково изследване.

Ранното откриване на симптомите на вродена дисплазия на тазобедрената става и своевременното започване на лечение е от съществено значение за превенцията на истинска луксация на тазобедрената става.