Начало / Бебе и кърмене / Жълтеница от майчината кърма

Жълтеница от майчината кърма

окт. 9, 2017

жълтеница

Жълтеницата е състояние, при което кожата, склерите (бялото на очите) и лигавиците са жълто оцветени. Много често новородените бебета имат жълтеница в първите дни след раждането, която се дължи на повишените нива на билирубина в кръвта. Това е физиологична жълтеница, която се появява след първото денонощие и изчезва до края на първата седмица.

Билирубинът е жълт пигмент, който произхожда от хемоглобина на еритроцитите, при тяхното разрушаване в слезката. В черния дроб неконюгираният билирубин се свързва (конюгира) с глюкуронова киселина под въздействието на ензима глюкуронилтрансфераза. Така се получава конюгиран билирубин, който преминава в червата и се отделя чрез фекалиите.

При бебетата в първите дни след раждането нивото на ензима глюкуронилтрансфераза е по-ниско и се затруднява отстраняването на билирубина от кръвта. Повишеното ниво на билирубин в кръвта води до отлагането му в кожата и лигавиците, при което се появява жълтеница.

Жълтеницата от майчината кърма е вид жълтеница на новороденото, която се свързва с кърменето. Обикновено се появява една седмица след раждането и трае няколко седмици, дори месеци, но много рядко води до усложнения.

Точната причина за появата на жълтеница от майчината кърма е неизвестна. Счита се, че се дължи на повишеното количество на прегнандиол и ненаситени мастни киселини в майчиното мляко, които понижават активността на ензима глюкуронилтрансфераза в черния дроб. Други фактори, които вероятно имат значение са повишените нива на интерлевкини, на епидермален растежен фактор, на алфа-фетопротеин в майчината кърма.

Появата на жълтеница от майчината кърма при братя и сестри говори и за наличието на фамилна предразположеност.

Какви са симптомите на жълтеница от майчината кърма?

Симптомите на жълтеница от майчината кърма се появяват седем дни след раждането. Обикновено първо се установява пожълтяване на склерите, а след това и на лицето, корема. Тежестта на жълтеницата корелира с нивото на билирубина в кръвта. Може да има още отпадналост, слабо наддаване на теглото на бебето.

При стойности на билирубина в кръвта над физиологичните може да се прекъсне кърменето за два – три дни, което служи и за потвърждаване на диагнозата – билирубинемията бързо спада и жълтеницата намалява. След това кърменето продължава.

Тежката и нелекувана жълтеница при новородените може да доведе до сериозни усложнения като увреждане на мозъка (керниктер). Ето защо жълтеницата от майчината кърма трябва да се разграничи от патологичната жълтеница. Прави се диференциална диагноза с хемолитична болест на новороденото, галактоземия, неонатален сепсис, вроден хипотиреоидизъм, неонатална полицитемия и др.

Какво е лечението при жълтеница от майчината кърма?

Жълтеницата от майчината кърма е временно състояние и обикновено изчезва след една или две седмици, когато черния дроб на бебето стане по-ефективен.

При лека или умерена жълтеница се препоръчва майките да кърмят по-често детето си, като може да се добави и адаптирано мляко. Прекъсване на кърменето се налага много рядко при много високи нива на билирубина в кръвта.

При тежка жълтеница може да се приложи фототерапия. При понижаване на билирубина в кръвта под 240 µmol/l фототерапията се прекъсва.

Прочетете за:
Жълтеница при новородени – в първите 24 часа
Неонатална жълтеница – между 2-рия ден и 2-рата седмица
Жълтеница след 2-ра седмица след раждането