Начало / Бебе и кърмене / Жълтеница след 2-ра седмица след раждането

Жълтеница след 2-ра седмица след раждането

юли 1, 2022

жълтеница след 2-ра седмица

В първата част на статията разгледахме причините за жълтеница в първите 24 часа след раждането, а във втората част причините за жълтеница от 24-ия час до 2-рата седмица. Кои обаче са най-честите причини за жълтеница след двуседмична възраст?

Жълтеница след 2-ра седмица след раждането

Жълтеницата при бебета на двуседмична възраст (триседмична за недоносени) се нарича персистираща или пролонгирана (удължена) неонатална жълтеница.

При повечето новородени пролонгираната жълтеница се дължи на повишаване на индиректния билирубин.

Причините за индиректна хипербилирубинемия са:

Жълтеницата от майчината кърма засяга до 15 % от кърмачетата на естествено хранене. Обикновено се появява в края на първата седмица, но може да се задържи седмици и дори месеци. За възникването й роля имат редица фактори, например някои съставки на кърмата, които забавят метаболизма на билирубина, ускорения ентерохепатален кръговрат на билирубина. Кърменето се прекъсва само при много високи концентрации на билирубин в кръвта.

 • инфекции

Някои инфекции, особено уроинфекции или сепсис, възникнали след 2-рата седмица могат да причинят жълтеница.

 • вроден хипотиреоидизъм

Един от най-ранните симптоми при новородени с хипотиреоидизъм е персистиращата жълтеница. Индиректният билирубин е повишен поради намалена активност на глюкуронилтрансферазата. Други характерни симптоми на вроден хипотиреоидизъм са: отворена малка фонтанела, затруднено хранене, сънливост, голям език, бебето плаче с дебел глас, запек, пъпна херния, мускулна хипотония и др. Болните деца се откриват при провеждането на рутинния неонатален биохимичен скрининг.

Вродената пилорна стеноза възниква поради хипертрофия на пилорния мускул. В резултат пилорният отвор се стеснява и се затруднява преминаването на млякото към тънкото черво. Причината за тази вродена аномалия не е известна. Най-често клинично се изявява 3 – 4 седмици след раждането. Водещ симптом е повръщането на млякото. В резултат се развива дехидратация, появява се жълтеница, бебето не наддава на тегло.

По-рядко пролонгираната жълтеница се дължи на директна хипербилирубинемия. Тя се подозира при тъмна урина и светли изпражнения, кожата има зеленикаво-жълт оттенък.

Причините за директна хипербилирубинемия са:

Вродени аномалии на жлъчните пътища

 • хипоплазия на интрахепаталните жлъчни пътища (синдром на Alagille)

Синдромът на Alagille се характеризира с намален брой на интрахепаталните жлъчни пътища и холестаза. Кърмачетата имат жълтеница, мъчителен сърбеж, триъгълно лице, изостават във физическото си развитие. Чести са аномалиите на гръбначния стълб, очите, сърцето и големите съдове.

 • атрезия на жлъчните пътища

При атрезия на екстрахепаталните жлъчни пътища симптомите се развиват 2-3 седмици след раждането до два месеца. Кожата и склерите са жълтеникаво оцветени със зеленеещ оттенък, изпражненията са светли, а урината тъмна, има сърбеж по кожата. Често се установява увеличен черен дроб още в началото, а по-късно и спленомегалия.

 • киста на холедоха

Кистата на холедоха представлява вродено кистозно разширение на общия жлъчен проток. Може да се изяви с жълтеница в периода на новороденото.

Синдром на неонатален хепатит

Неонаталният хепатит представлява възпаление на черния дроб, което се развива през първите два месеца след раждането. Налице е удължена жълтеница на новороденото. Кърмачето може да не наддава на тегло, черния дроб може да е увеличен. Другите прояви зависят от причината за неонаталния хепатит.

Най-честите причини за синдром на неонатален хепатит са:

 • вродена инфекция – рубеола, токсоплазмоза, цитомегалия
 • вирусна инфекция
 • алфа1-антитрипсинов дефицит
 • галактоземия
 • тирозинемия
 • нарушен синтез на жлъчните киселини
 • прогресираща фамилна интрахепатална холестаза
 • муковисцидоза
 • продължително парентерално хранене.

Прочетете за:
Жълтеница при новородени – в първите 24 часа
Неонатална жълтеница – между 2-рия ден и 2-рата седмица