Начало / Бебе и кърмене / Какви занимания са подходящи за бебе на 4 месеца?

Какви занимания са подходящи за бебе на 4 месеца?

мар. 8, 2019

бебе на 4 месеца

На четиримесечна възраст бебето вече е доста по-активно и най-различни неща са му интересни. Но какво точно е подходящо като занимания за тази възраст? Ако се чудите какво горе долу трябва да е усвоило вашето бебче до тази възраст, ето и малко информация по въпроса:

Лицево изражение и цветове – бебето вече е способно да различава израженията и мимиките на своите близки и да разпознава някои по-ярки цветове, като червено или оранжево.

Преобръщане – след като мускулите на врата на бебето заякнат достатъчно, то ще успее постепенно да се учи и да се преобръща от една страна на друга.

Какви занимания са подходящи за бебе на 4 месеца?

Какво точно ще предложите като занимание на вашето бебе зависи и от неговите интереси, което ще си проличи още на тази невръстна възраст. Ето обаче някои занимания, които може да опитате с бебето и в зависимост от неговите предпочитания може да изберете кое е подходящо за него:

Четене на книжки

Ако си мислите, че детето ви е прекалено малко, за да му четете приказки, сте сбъркали. Никога не е рано да се започне с тази дейност. Това е една прекрасна възможност да засилите връзката помежду си. Докато четете книжката позволявайте на детето да я докосва и да я изследва и избирайте книжки с кратки истории и най-различни картинки, които да може да му обяснявате.

Говорете му

Вашето дете има желание непрекъснато да си комуникира с вас под една или друга форма. Говорете на детето си винаги, когато можете. Така то ще свиква с речта и майчиния си език и ще развива когнитивните си възможности.

Време за открития

За да представите на бебето необятния свят на различни текстури и цветове, може да му предложите различни играчки, които то да опознае и с които да си играе. За да свикне със звуците пък може да му дадете играчки, които издават разнообразни звуци.

Поставете огледало на нивото на лицето му

С времето бебето ви се научава на различните мимики и ще започне все по-често да реагира на усмивката ви с усмивка. За да свикне с израженията на своето лице и да придобие представа за собствената си личност може да поставите огледало на нивото на лицето му. Оставете го за кратко да се взира в лицето си и да изучи тялото си.

Леки упражнения

Бебето непрекъснато движи ръцете и краката си в желанието си да изучи средата около себе си. С това то ви дава знак, че е готово за леки упражнения. Няколко пъти дневно поставяйте бебето по гръб, за да може то да се обръща по корем и обратно. Правете гимнастика с леки сгъвания на краката и ръчичките, за да укрепнат мускулите на тялото.

Пейте песнички

Вие сте любимият певец на вашето дете и то обича да ви слуша, докато му пеете различни песнички. Колкото по-често му пеете песнички, толкова по-лесно то ще успее да ги запомни и това ще помогне за развитието на речта и паметта му. Не се притеснявайте дали пеете фалшиво или не, просто се насладете на момента заедно.

Игри с приятели

Още от малки децата са социални и се отегчават от еднообразието. Не им е достатъчно да прекарват времето си само с 1-2 възрастни. Те имат нужда от връстници, с които да си играят и да наблюдават едни други какво правят. Постарайте се да осигурите на детето приятелски кръг от деца, с които да прекарва известно време и да се социализира.

Прочетете за:
Игри, подходящи за 5 месечно бебе
Игри, подходящи за 3 месечно бебе