Начало / Бебе и кърмене / Запек при бебета – причини, лечение

Запек при бебета – причини, лечение

май 4, 2016

запек при бебе

Като родители вие непрекъснато ще се притеснявате дали детето ви се развива правилно. Всеки един път, в който то плаче и е неспокойно ще се чудите дали нещо не е наред. Редовното изхождане на детето е също много важно и трябва да следите и това.

Първо трябва да знаете какво е нормално при бебетата относно изхождането. То може да се изхожда както след всяко хранене, така и един път на няколко дни. Режимът на детето зависи от това с какво се храни и колко течности приема, колко е активно и как организмът му усвоява храната.

Ако бебето ви се храни с адаптирано мляко или вече яде твърда храна, то най-вероятно ще се изхожда редовно, поне веднъж дневно. Ако го кърмите обаче, тогава няма някакъв определен режим, който детето да спазва. То може да се изхожда, както няколко пъти дневно, така и веднъж на 3-4 дни.

Какви могат да бъдат причините за запек при бебета?

Има няколко възможни причини за запек:

  • Твърди храни

Когато детето ви преминава от изключително течна храна към твърда храна може да развие запек. Също така, когато се опитвате да отбиете бебето си то също може да страда от запек за известно време.

  • Формула

Изключително кърмените деца рядко имат запек, защото в майчината кърма мазнинит и белтъците са напълно балансирани и поради тази причина изпражненията им са меки и със светъл цвят.

Ако бебето ви се храни с адаптирано мляко е възможно понякога белтъците, които се намират в адаптираното мляко да предизвикат запек, защото са по-трудно смилаеми. Ако забележите, че детето ви има затруднения с изхождането може да говорите с педиатъра му дали трябва да смените марката адаптирано мляко.

  • Дехидратация

Ако поради някаква причина детето ви се дехидратира, организмът му ще реагира като абсорбира вода от всичко, което той приема и така и изпражненията му могат да станат по-твърди и да развие запек.

  • Заболяване

Макар че е по-рядко срещано запекът може да бъде съпътстващ симптом при някои заболявания, като например хипотиреоидизъм, ботулизъм и някои хранителни алергии.

Как се лекува запекът при бебета?

Смяната на адаптираното мляко или промяната в диетата на майката могат да спомогнат за по-лесното изхождане на бебето. Ако бебето ви вече може да похапва твърди храни може да му дадете круша или броколи, за които се знае, че разхлабват.

Може да стимулирате изхождането на бебето като масажирате коремчето му няколко пъти дневно, а ако то вече пълзи може да го стимулирате да пълзи по-често, за да стимулира перисталтиката си.

Ако детето ви вече яде разнообразни твърди храни е препоръчително да намалите приема на храните, които по-често водят до запек, като ориз, банани и моркови. Увеличете приема на кайсии, круши, сливи, за да стимулирате перисталтиката.

Ако нищо от по-горните неща не помогне може да говорите с педиатъра си, за омекчаващи изпражненията продукти. Не му давайте обаче лаксативи без да се консултирате с лекар преди това. Не е препоръчително детето ви редовно да приема лаксативи за стимулиране на изхождането.