Начало / Бебе и кърмене / Как да облекчим запушения нос на бебето?

Как да облекчим запушения нос на бебето?

юли 11, 2016

запушен нос

Бебетата вдишват и издишват въздух основно през носа си и когато той се запуши те изпитват силен дискомфорт, стават по-плачливи и изнервени. За бебето е естествено да диша през носа и когато това не може да стане то има нужда от помощ от родителите. Често носа на бебето се запушва при настинка или дразнене от различни субстанции, които се намират във въздуха, особено ако бебето е предразположено към алергии.

Как родителите да разпознаят запушения нос?

Запушеният нос е много неприятно състояние за кърмачетата и обикновено е съпътстван от някои симптоми, по които родителите могат да познаят какъв е проблема:

  • затруднено хранене, поради невъзможност за дишане през носа
  • чест плач и лесна раздразнителност
  • отделяне на секрет от носа
  • често будене по време на сън
  • издаване на хъркащи звуци при сън
  • често кихане.

Как да се справите с проблема?

Запушеният нос и отделянето на секрети от носа е начин организмът на бебето да се справи с инфекции или алергия. Понякога обаче секретите могат да бъдат повече и да затруднят дишането на бебето. Тогава то се нуждае от вашата помощ. Някои от нещата, които може да направите, за да го облекчите са:

Използвайте капки за нос

За най-малките има капки за нос с морска вода, които могат да отпушат носа и да помогнат на бебето да диша по-лесно. Накапвайте по 2-3 капки във всяка ноздра на всеки 2-3 часа.

Аспирирайте секретите

С помощта на аспиратор за нос може да издърпате секретите от носа на бебето и да облекчите дишането му. Поставете бебето да легне на равна основа и вкарайте удължения край на аспиратора в носа му, стиснете другия му край, за да всмуче секретите и след това постепенно отпуснете, за да може секретите да влязат в аспиратора. Бъдете много внимателни с аспиратора, за да не разразните нежната носна лигавица.

Използвайте пара

Парата от топлата вода спомага за разводняване на секретите и тяхното по-лесно отделяне. За да облекчите дишането на бебето затоплете банята, пуснете гореща вода, която да отделя пара и след това влезте с бебето за няколко минути, което да подиша от влажния топъл въздух.

Премахнете дразнители от околната среда

Чести дразнители, които могат да спомогнат за запушването на носа на бебето са тютюнев дим, полени и животински косми. Опитайте се да предпазите, колкото се може вашето дете от тях. Освен това, ако се отоплявате с климатик се старайте да почиствате неговия филтър на всеки 30 дни, защото в него се натрупва много прах, който също може да раздразни носа на бебето.

Повдигнете матрака на бебешкото легълце

Когато носа на бебето е запушен то може да диша по-лесно, ако главата му е малко по-високо от останалата част на тялото. Не използвайте за целта обаче възглавница, поради повишаване на риска от внезапна детска смърт. За целта има специални приставки, които се слагат под матрака на бебешкото легло и го повдигат леко.