Начало / Бебе и кърмене / Запушен слъзен канал при бебета – какво да направим?

Запушен слъзен канал при бебета – какво да направим?

ное. 8, 2017

слъзен канал

Запушването на слъзните канали е често срещан проблем при бебетата. Около 20% от бебетата се раждат със запушване на единия или двата слъзни канала. В по-големият процент от случаите причината е недобре оформен все още канал и няколко месеца след раждането оплакванията отшумяват.

Ако вашето бебе страда от запушен слъзен канал 1 – 2 седмици след раждането може да забележите, че очите му са пълни със сълзи, които се стичат по бузките му, дори когато не плаче. Обикновено това е единственият симптом и бебето изглежда напълно здраво и щастливо.

Ако слъзният канал е запушен, но не е инфектиран може да забележите, че от очите се отделя бял или леко жълтеникав секрет, който може да засъхва по време на сън и да се образуват корички, които да пречат за доброто отваряне на очите на бебето.

В по-редки случаи може да се развие дакриоцистит – възпаление на слъзната торбичка поради запушване и инфектиране на слъзните пътища. В такъв случай обикновено очите на детето се зачервяват. Други симптоми, които родителите забелязват са:

  • бебето по-трудно отваря окото и ярките светлини го дразнят
  • бебето по-често търка засегнатото око
  • областта около окото изглежда леко отекла и зачервена
  • отделяне на зеленикав секрет от очите.

Какво да направите, ако смятате, че детето ви има запушен слъзен канал?

Първото, което трябва да направите е да се консултирате с педиатър. Ако той прецени, че каналът наистина е запушен и инфектиран ще ви предпише капки или крем за мазане, които да прилагате на засегнатото око. Той може да ви препоръча и в домашни условия да се опитате да отпушите канала като масажирате леко областта около вътрешния ъгъл на окото близо до носа. Движете пръста си от вътрешния ъгъл на окото към върха на носа, като прилагате лек натиск. Може да повтаряте този масаж 5 до 10 пъти дневно.

С масажа освен, че може да спомогнете за отпушване на слъзния канал ще подобрите оттичането на сълзите и ще облекчите оплакванията на бебето. В допълнение към масажа може да прилагате и топли компреси за няколко минути върху засегнатото око.

Ако върху очите на бебето се събират повече секрети и му пречат да отваря очите си може да ги почистите като натопите клечка за уши в леко хладка вода или физиологичен разтвор и почистите нежно вътрешния ъгъл на очите с клечката.