Начало / Бебе и кърмене / Игри, подходящи за 2-месечно бебе

Игри, подходящи за 2-месечно бебе

дек. 3, 2018

игри, подходящи за 2-месечно бебе

Вашето дете вече е на цели 2 месеца. Времето лети много бързо. Вече най-вероятно сте придобили някаква представа какъв е характера на бебето, на какво се радва и какво го кара да се чувства нещастно. Сега след като сте се възстановили от раждането и сте изградили някаква рутина в ежедневието си, може да обърнете повече внимание и на игрите, които ще спомогнат за развитието на бебето. Ето  и някои активности, с които може да започнете:

Пеене на песнички

Бебето вече е свикнало с гласа ви, разпознава го и със сигурност ще му е много приятно да му пеете любимите си детски песнички. Те ще го успокоят, но и ще му помогнат да свикне с езика, който ще усвои след време. Докато пеете сменяйте интонацията или темпото и обръщайте внимание как реагира бебето на тези промени.

Четене на приказки

Никога не е прекалено рано да започнете да четете приказки на вашето дете. Бебетата обичат да чуват гласовете на родителите си, тъй че с партньора ви може да се редувате в тази дейност. Четенето на приказки подпомага способностите за слушане и развитие на речта. Освен това така ще се изгради навика за концентрация на детето. Не на последно място, докато четете приказки на вашето бебе, ще се засили връзката помежду ви.

Игра с играчки

За да подобрите развитието на зрението на детето го поставете да легне по гръб на пода, вземете мека играчка с ярки цветове и я приближавайте леко към него и обратно. След това движете играчката наляво и надясно, за да може детето да я проследява с поглед.

Танци

Пуснете любимата си музика вкъщи, вземете бебето на ръце и потанцувайте заедно в ритъма на музиката. Експертите смятат, че това помага на бебето още от малко да изгради своите предпочитания, а и по този начин още повече се засилва неговата връзка с любимите му хора.

Запознаване с цветовете  и звуците

Вземете на бебето килимче с ярки цветове, поставете го по гръб на него и поставете над него ярки и дрънчащи играчки. Привлечено от ярките цветове бебето ще поиска да ги стигне. Така не само ще се развие неговата зрителна система, но и ще засили мускулатурата си.

Упражнения по корем

Сега след като мускулите на врата на бебето са позаякнали е време да започне да прекарва повече време по корем. С времето след като свикне да стои по корем, бебето ще започне да се обръща на една страна и да се придвижва лека полека. Не го оставяйте обаче прекалено дълго време по корем, защото мускулите на врата му могат да се пренапрегнат.

Разходки на свеж въздух

Винаги, когато времето навън е хубаво излизайте с бебето на разходка. Показвайте му всички интересни неща навън, като птички, дървета, сгради. По този начин ще засилите познавателните му способности, а и вие също ще имате възможност да се отпуснете малко и да подишате свеж въздух.

Излизайте заедно с приятели

Старайте се с бебето да прекарвате повече време с роднините, близки приятели и с други майки с деца. Детето има нужда да се среща с различни хора и  да чува различни гласове. Така то ще се научи да не се страхува от непознати и ще се социализира.

Прочетете за:
Игри, подходящи за 3 месечно бебе