Начало / Бебе и кърмене / Игри, подходящи за 3 месечно бебе

Игри, подходящи за 3 месечно бебе

дек. 27, 2018

игри, подходящи за 3 месечно бебе

След като бебето ви достигне 3 месечна възраст вероятно ще забележите, че то е много по-активно и готово за игра. Сега е моментът да започнете да ангажирате вниманието му с игри, които да подпомгнат нервно-психическото му развитие. Много майки не са наясно, че има игри, подходящи за тази възраст, които не само могат да са интересни за детето, но и да са полезни за заучаването на нова информация.

Какво се очаква да може да прави бебето на 3 месечна възраст?

Има някои неща, които е много вероятно вашето бебе да е научило да прави до момента:

  • може да се протяга и да улавя от време на време предмети за кратко
  • мускулите на врата и гърба са укрепнали и то може да държи главата си изправена
  • започва да се смее и да проявява радост при вида на познато лице
  • проследява с поглед играчка или някои, който се движи из стаята.

Ето и какви игри може да включите в ежедневието си, за да спомогнете за развитието на вашето бебе:

Моторика

Оставете бебето по гръб и поставяйте играчки в близост до него, към които да може да се протегне и да се опита да хване

За да укрепнат мускулите на бебето всеки ден го поставяйте по малко по корем. Това упражнение ще подобри координацията му и с времето то ще започне само да се преобръща от гръб по корем и обратно.

Комуникация

Стимулирайте бебето да следи гласа ви. Променяйте позицията си в стаята и го викайте по име, за да може то да се ориентира.

Поставете бебето по гръб в скута ви и когато то направи някаква гримаса или издаде някакъв звук, го изимитирайте. Може да сте сигурни, че това много ще го забавлява и така то ще се научи на имитация и впоследствие ще започне да имитира ваши гримаси.

Колкото може по-често говорете, пейте песни или разказвайте приказки. Това е изключително важно за проговарянето на бебето в един последващ етап. Освен това се счита, че бебетата, на които родителите често говорят още в ранните месеци след раждането ще имат по-високо IQ  и по-богат речник.

Обучение

Може да поставите бебето по корем и да търкаляте топка с ярки цветове или друга шумяща играчка пред него, за да го наблюдавате дали следи топката с поглед.

За да помогнете на бебето по-бързо да свикне с името си винаги когато му говорите се обръщайте по име.

Променяйте интонацията, с която говорите, за да може бебето да се научи да свързва начинът, по който говорите с емоцията, която изпитвате

Осигурете различни стимули и текстури за бебето. Така то ще има възможността да изследва света около себе си и да стане по-уверено.

Прочетете за:
Игри, подходящи за 2- месечно бебе
Какви занимания са подходящи за бебе на 4 месеца?