Начало / Бебе и кърмене / Игри, подходящи за 5 месечно бебе

Игри, подходящи за 5 месечно бебе

май 17, 2019

игри, подходящи за 5 месечно бебе

Да наблюдавате как расте бебето ви може да бъде незабравимо преживяване. На 5 месечна възраст то вече е способно да реагира на вашият глас с усмивка и с произнасянето на някои прости срички като „ба“, „га“ и т.н. Бебето може да изразява по-добре емоции като радост и тъга. Освен това то е способно да се движи много по-ловко. Затова и около 5 месечна възраст ще имате възможност да се наслаждавате на нови и интересни игри заедно. Преди да поговорим кои са забавленията, подходящи за 5 месечно бебе, нека да изясним и какво се очаква то да е овладяло до тази възраст:

По-добра груба моторика: бебето може да хваща по-добре леки и обемни предмети и да ги движи пред себе си. То може да започне да проявява желание и да държи шишето за хранене или вода.

Подобрено зрение: Бебе на 5 месеца вече може да разпознава лицата на най-близките си хора, както и някои любими играчки. То може да следи движещи се предмети с поглед и да осъществява очен контакт.

По-добро улавяне на звуци: Вашето дете ще започне по-бързо да се обръща на звуци. То също така ще започне да проявява емоциите си когато чува гласовете на близки хора и да изразява радост или да се успокоява само от чуването на гласа им.

Подобрени когнитивни способности: На тази възраст бебето ще започне да проявява склонност към извършване на дейности самостоятелно, като разтръскване на играчка, за да установи как точно работи и каква е нейната функция.

Нека сега да споменем и кои игри са подходящи за бебетата на 5 месечна възраст:

Сапунени мехури

Правенето на сапунени мехури е много подходящ начин да привлечете вниманието на бебето. Единственото от което се нуждаете е уред за сапунени мехури и малко сапунена вода. Започнете да правите балони в посока към бебето и наблюдавайте неговите реакции и желанието, което ще прояви да хване идващите към него балони. Това е много подходяща игра за развиване на зрението и любознателността на детето.

Открий липсващия предмет

За тази игра се нуждаете единствено от одеяло и някоя любима на бебето играчка. Поставете бебето на леглото, на което сте поставили одеяло и под одеялото поставете играчката така че малка част от нея да се вижда. Привлечете вниманието му към играчката и когато то се опита да я вземе я скрийте напълно под одеялото. Бебето ще започне да се чуди къде е отишла. След това я преместете в друг край на леглото и отново я поставете така, че малка част да се вижда, привлечете вниманието на бебето към нея и този път го оставете да я вземе. С подобни игри ще подобрите любознателността на бебето и неговите двигателни способности.

Следвай движещ се обект

Това е една от най-важните дейности, които бебето на тази възраст трябва да успее да доусъвършенства. За целта се нуждаете от играчки, които издавате звуци, като дрънкалки или такива, които светят. Поставете бебето по гръб, след това пред погледа му поставете играчка, която издава звуци или свети и която ще привлече вниманието му. След това започнете леко да движите играчка в едната и другата посока бавно, така че бебето да може да я проследява с поглед. С помощта на подобни игри децата успяват да развият зрението си и способността за проследяване на предмети.

Време за приказка

Това е много подходяща дейност преди сън. Вземете книжка с много илюстрации, поставете бебето в скута си и започнете бавно да му четете историята от книжката. Докато четете му посочвайте и персонажите, които са изобразени с илюстрациите. Опитайте се да добавяте интересни звуци към историята, които допълнително да привлекат вниманието на детето. Идеята да запознаете бебето с базови думи и техните кореспондиращи изображения.

Прочетете за:
Какви занимания са подходящи за бебе на 4 месеца