Начало / Бебе и кърмене / Игри, подходящи за 6-месечно бебе

Игри, подходящи за 6-месечно бебе

юни 20, 2019

игри, подходящи за 6-месечно бебе

На шестмесечна възраст вашето бебе вече трябва да е усъвършенствало някои важни умения. Това е времето на много първи дейности, като например захранване с твърда храна, под формата на пюрета, обръщане по име или разпознаване на собственото си изображение в огледалото. Периодът около 6-месечна възраст е и ключов за усвояване на нови моторни и когнитивни умения. Има някои игри и занимания, които са подходящи за тази възраст и могат да подпомогнат развитието на вашето дете.

Ето и някои от тях:

Куку-дзак

Това е класическа игра, която всеки родител е играл с детето си. За целта поставете бебето на леглото и се уверете, че има добра подкрепа с възглавници, така че да не падне. Застанете с лице срещу него и поставете одеяло или кърпа пред лицето си. Привлечете вниманието му, като задавете въпроси, като например „Къде е мама?“ или „Къде е татко?“. Когато усетите, че то гледа към вас и е заинтригувано от това, което се случва, свалете одеялото, погледнете го в очите и му кажете „Куку- дзак“. В началото бебето може да изглежда леко учудено от това, което се случва, но може да сте сигурни, че след още няколко повторения то вече ще се залива от смях. Тази игра тренира слуха на бебето и любопитството му.

Разплискване на вода

На около 6-месечна възраст бебетата вече могат да седят самостоятелно. Вие може да помогнете за укрепване на мускулите на гърба по време на баня. Поставете бебето във вана или корито пълно с вода и разпръснете играчки около него. Поставете една от играчките в ръката му и разплискайте вода с нейна помощ. След още няколко пъти може да сте сигурни, че бебето няма да има нужда от вашата подкана да си играе с играчките и водата. Подобно занимание е много подходящо за укрепване на мускулатурата.

Песнички и танци

Игрите с шестмесечно бебе са още по-забавни, ако добавите песнички към тях. Седнете на леглото и поставете бебето в скута си, така че да гледа право към вас. Започнете да му пеете някоя песничка, като добавите движения и с ръце, като пляскане например. След това вземете ръцете на бебето във вашите и повторете пляскането към мелодията с него. Постепенно може да раздвижите и тялото на бебето в ритъм с песента, така сякаш танцува. Това занимание ще научи детето на базови музикални познания, както и ще го научи на социално взаимодействие.

Забавление със сапунени мехури

Това е простичка сензорна игра, която ще подобри зрителните способности на бебето и способността му да проследява движението на предмети в пространството. Вземете пистолет за сапунени мехури, застанете пред бебето и започнете да правите мехури. След това наблюдавайте колко въодушевено ще е то от тях и тяхното движение във въздуха.

Строене на кула

Способността за хващане на предмети се развива около 6-месечна възраст и играта с цветни кубчета е много подходяща за усъвършенстване на това умение. Поставете бебето седнало на килимче и започнете да нареждате кула от кубчета пред него. Подканете го да вземе и то кубче и да се опита да го постави най-отгоре. Бебето може и да не е много уверено в това действие и да не успее да построи кула, но цветовете ще привлекат неговото внимание и то с интерес ще се опитва да повтори вашите действия.

Прочетете за:
Игри, подходящи за 5-месечно бебе
Игри, подходящи за 7-месечно бебе