Начало / Бебе и кърмене / Как се променя цветът на очите на бебето?

Как се променя цветът на очите на бебето?

фев. 28, 2018

цвета на очите

Цветът на очите на вашето бебе е много вероятно да се промени с времето. Пигментът меланин, продуциран от меланоцитите е отговорен за цвета на кожата, очите и косата. Количеството на този пигмент в ириса, определя какъв ще бъде цвета на очите.

Гените, които детето получава от вас и вашият партньор ще определят дали то ще бъде със сини, кафяви, черни или зелени очи.

Бебетата по-често се раждат с по-светли очи, тъй като докато са в утробата на майката не се произвежда достатъчно меланин. След раждането под действието на слънчевата светлина се стимулира продукцията на меланин, което е и причината при някои деца цветът на очите да се промени. Всъщност в нашите очи не са налични различни цветове пигменти, а само кафяв пигмент, като според неговото количество и очите придобиват различен цвят.

Различни гени в нашето тяло предопределят цвета на очите, затова ако и двамата родители са с кафяви очи, това не значи със сигурност, че и детето ще е с кафяви очи. Понякога тези гени се предават през поколение и ако някой от вашите родители е с по-светли очи и детето ви може да се окаже със сини или зелени очи, например.

Кога се променя цветът на очите на бебето?

Постоянният цвят на очите на бебетата се оформя някъде около деветият месец след раждането. Дори до три годишна възраст могат да настъпват някои малки промени в нюанса на очите, което не трябва да ви учудва. Например кафявит цвят на очите може да премине в лешников или да придобие още по-наситено кафяв цвят.

Може ли да се предвиди какъв ще бъде цветът на очите на бебето?

Както споменахме по-горе, ако и двамата родители са с кафяви очи, но родителят на единия от тях е със сини очи има вероятност и бебето да е със сини очи. Ако единият родител е със сини очи, а другият с кафяви, тогава има шанс 50% за единия и другия цвят. В някои случаи при такава комбинация на родители има вероятност детето да е с цвят на очите, комбинация от двата – например зелено.

Учените работят върху ДНК-тестове, които да помогнат за предопределяне цвета на очите, въпреки, че ако се замислите цветът на очите не е толкова важен, а много по-важно е детето да е здраво.