Начало / Бебе и кърмене / Коксаки вируси – засягат най-често деца

Коксаки вируси – засягат най-често деца

апр. 13, 2016

коксаки

Коксаки вирусите (Coxsackie virus) се отнасят към род Ентеровируси на семейство Picornaviridae. Представляват малки, необлечени вируси, съдържащи РНК. Разделят се на две групи:

  • Коксаки група А– има 23 серотипа
  • Коксаки група В – има 6 серотипа.

Коксаки група А вирусите са патогенни само за човека, а Коксаки група В са патогенни и за някои животни. Те са сравнително устойчиви във външната среда, но хлорните препарати ги инактивират лесно.

Какви болести причиняват Коксаки вирусите?

Коксаки вирусните инфекции се срещат най-често през летните месеци, като засягат предимно малки деца. Източник на заразата е болният човек или здравите вирусоносители. Заразяването става по фекално-орален и въздушно-капков път, като факторите на предаването са мръсните ръце, вода, хранителни продукти. Вирусът се размножава в лигавицата на храносмилателния тракт или на горните дихателни пътища, след което попада в кръвта. Инкубационният период най-често е 3 до 5 дни.

Заболяванията, причинени от Коксаки вируси са много разнообразни. Някои от най-честите коксаки вирусни инфекции са:

Херпангина

Причинява се главно от Коксаки вируси от група А. Боледуват предимно кърмачета и малки деца. Заболяването започва остро, с повишаване на температурата до 40 ºС, има отпадналост, болки в гърлото, по-рядко повръщане и коремни болки. Гърлото е зачервено, върху небните дъги се появяват  малки папули, които се превръщат в мехурчета. След един-два дни мехурчетата се разкъсват и се образуват повърхностни язвички.

Летен грип (ентеровирусна треска, „малка болест“)

Причинява се и от двете групи Коксаки вируси. Заболяването започва с остро повишаване на температурата до 38-39 ºС, зачервено гърло, главоболие, повръщане, болки в корема, мускулни болки. Летният грип има краткотрайно протичане – 1 до5 дни.

Епидемична миалгия (плевродиния, Бронхолмска болест)

И двете групи Коксаки вируси могат да причинят епидемична миалгия. Началото на заболяването е остро с повишаване на температурата до 40 ºС , главоболие, силни болки в мускулите, главно в долната половина на гръдния кош и корема, по-рядко на крайниците. Болките са пристъпни, засилват се при дълбоко дишане, движение, кашлица. Обикновено след 1 до 5 дни температурата се понижава и болките изчезват, но след няколко дни могат да се появят нови пристъпи.

„Ръка-крак-уста“

Болестта „ръка-крак-уста“ най-често се предизвиква от Коксаки вируси от група А. По лигавицата на венците, бузите, езика се появяват мехурчета, които бързо се разкъсват и се образуват язвички. Същите мехурчета се появяват и по дланите и стъпалата. Температурата е леко повишена. Заболяването продължава около една седмица. Най-често боледуват деца от 1 до 10 години.

Асептичен менингит

Най-често боледуват деца в предучилищна възраст. Заболяването започва с повишаване на температурата, отпадналост, зачервено гърло, обрив, повръщане. Появяват се и менингиални симптоми – вратна ригидност, повишена чувствителност, фотофобия.

Енцефалити и менингоенцефалити

Срещат се значително по-рядко. Енцефалитът представлява възпаление на паренхима на главния мозък, а когато се обхванат и мозъчните обвивки се говори за менингоенцефалит. При тежко протичане се наблюдават гърчове, парализи.

Полиомиелитоподобни заболявания

Причиняват се от всички типове на Коксаки В и някои серотипове на Коксаки А вирусите. Проявите са както при полиомиелит, но обикновено са по-леки и пълно възстановяване настъпва за няколко седмици.

Инфекции при новородени

Предизвикват се от Коксаки В вирусите. Заразяването става трансплацентарно в края на бременността или от обслужващия персонал след раждането. Заболяването се развива няколко дни след раждането и може да протече много тежко с развитие на миокардит, перикардит, хепатит, енцефалит.

Коксаки вирусите могат да бъда причина за остри респираторни заболявания и гастроентерити, които протичат леко и краткотрайно за 3 до 5 дни.
Коксаки А24 вирус и ентеровирус 70 предизвикват остър хеморагичен конюнктивит.
Счита се, че Коксаки вирус В4 играе роля на отключващ фактор за развитие на захарен диабет тип 1.

Прочетете за:
Коксаки вирус – морфология
Ентеровирусни инфекции – 2-ра част

Последни публикации