Начало / Бебе и кърмене / Косопад при бебета – кое е нормално и кое не?

Косопад при бебета – кое е нормално и кое не?

сеп. 18, 2018

косопад при бебета

Всяко едно бебе е различно и се развива по свой уникален и индивидуален начин. Това от своя страна е съпроводено с многобройни притеснения за родителите какво точно да очакват, кои са нормалните промени и кои не.

През първите 6 месеца след раждането на бебето може да се наблюдава косопад, което е напълно нормално и не трябва да ви притеснява.

Ето и причината, поради която настъпва – косата има два цикъла – период на растеж и период на покой. Периодът на растеж обикновено продължава около 3 години, докато покоят е между 3 и 6 месеца. По време на вторият космите не нарастват.

Между 5 и 15% от космите на скалпа са в период на покой, но стресът, повишаване на температурата или хормонален дисбаланс могат да предизвикат спиране на растежа на косата.

След раждането на бебето нивата на някои хормони в неговото тяло спадат и това може да причини загуба на част от косата, с която то се е родило. Тънката коса, с която бебето се е родило постепенно се заменя от нова, която може да бъде по-тъмна или по-светла от предишната.

Ако забележите, че някъде по главата на бебето са се появили места, на които напълно липсва коса обърнете внимание на неговите навици по време на сън. Ако то спи по-често на една определена страна в тази част косата ще опада в по-голямо количество.

Има и други причини, поради които при бебетата може да се наблюдава косопад, но те не са толкова често срещани, като например:

  • поява на неравни плешиви петна в областта на които кожата се лющи. Това най-често е признак на заразна гъбична инфекция, известна още с медицинския термин тинеа капитис.
  • физическа увреда – от много стегнати опашки, например
  • ако по главата на детето се появят напълно плешиви петна най-вероятно се касае за алопеция ареата – състояние, при което имунната система на детето атакува собствените си космени фоликули и това драстично забавя растежа на нова коса.
  • някои медицински състояния, като хипотиреоидизъм – понижена активност на щитовидната жлеза или хипопитуитаризъм – недостатъчно активна хипофизна жлеза.

Какво могат да предприемат родителите?

Ако косопадът при вашето дете е в нормални граници  и се дължи на промяната в хормоналните нива след раждането не е нужно да предприемате каквото и да било. Ако загубата на коса се дължи на факта, че бебето спи само на една страна го слагайте в различна позиция всяка вечер. Старайте се през деня да го поставяте и по корем. Така не само ще намалите косопада, но и времето прекарано по корем е изключително важно за бебето, за да укрепне мускулите на тялото си.

Ако загубата на коса продължава и след шестият месец говорете с личния лекар на бебето, който може да прецени дали има повод за притеснение и дали са нужни някакви допълнителни изследвания. Ако е нужно може да се направи консултация и с дерматолог.