Масажите са страхотен начин да се свържете с бебето си и да му покажете любовта си. Освен това те ще му помогнат да се успокои и да заспи по-лесно. Масажите имат много ползи за бебето, като подобряване на храносмилането, облекчаване на болката при никнене на зъбите и подобряване на циркулацията на кръвта. Много често родителите споделят, че те също се успокояват, докато масажират бебето и се чувстват още по-близки с него.

Педиатрите най-често съветват родителите да масажират бебето вечер преди баня. Препоръчително е масажът да се прави поне 45 минути след хранене на бебето, защото иначе то може да повърне. Бебето не трябва да е превъзбудено преди масажа. Опитайте се да привлечете вниманието му към вас, говорете му какво ще правите.

Стаята, в която ще масажирате бебето трябва да е приятно затоплена, а осветлението да не е много ярко. Поставете кърпа под тялото на бебето и махнете всички играчки, които могат да го разсеят. Може, докато масажирате бебето да пуснете някаква релаксираща музика, която допълнително да го успокои. За масажа може да използвате бебешко олио.

Започнете от крачетата и ръчичките на бебето. Обвийте ръката си около едното краче на бебето и започнете да я придвижвате леко от глезена към бедрото и обратно. Повтаряйте това движение 1-2 минути. След това повторете и на другото краче. След това може да приложите съвсем леко пощипване отново от глезена към бедрото на бебето, което ще стимулира допълнително кръвообращението. Повторете и на другото краче. Друго масажно движение е леко обхващане на крачето с палец и показалец, като повтаряте това движение от глезена към бедрото и повтаряте на другия крак за няколко минути. Същите масажни движения, които сте приложили върху крачетата на бебето може да повторите и върху ръчичките.

След това може да масажирате коремчето на бебето като притиснете леко дланта на ръката си около пъпчето и след това започнете да я движите в посока по часовниковата стрелка. След това може да свиете леко крачетата на бебето към корема и да задържите така 20-30 секунди. Повторете тези движения 2-3 пъти. Тяхната цел е да облекчат коликите на бебето.

След това може да обърнете бебето по корем и да масажирате гръбчето като притиснете леко пръстите на ръцете си към гръбчето и ги движите от шията към дупето. Повтаряйте тези движения няколко пъти по 1-2 минути.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!