Начало / Бебе и кърмене / Неонатална жълтеница – между 2-рия ден и 2-рата седмица

Неонатална жълтеница – между 2-рия ден и 2-рата седмица

юни 29, 2022

неонатална жълтеница

В първата част на статията разгледахме причините за жълтеница у новородените в първите 24 часа след раждането. Сега ще разгледаме кои са най-честите причини за жълтеница от 24-ия час до 2-рата седмица.

Жълтеница между 2-рия ден и 2-рата седмица след раждането

Ето някои чести причини за неонатална жълтеница:

Физиологична жълтеница

Това е най-честата неонатална жълтеница. Появява се след първото денонощие и постепенно се усилва. Избледнява не по-късно от края на първата седмица при доносени и третата седмица при недоносени новородени. Лечение не се налага.

Физиологичната жълтеница се дължи на повишени нива на индирректния (неконюгиран) билирубин. Причините за това са:

  • повишен разпад на еритроцити

Новородените имат повече еритроцити, които в първите дни след раждането усилено се разрушават. В резултат има повишено освобождаване на хемоглобин и получаване на билирубин.

  • по-кратка продължителност на живот на еритроцитите

Продължителността на живот на еритроцитите при новородените е 70 дни и е по-кратка от тази на възрастните – 120 дни.

  • ензимен дефицит

Метаболизмът на билирубин в черния дроб през първите няколко дни след раждането е забавен. Причината за това е, че нивото на ензима уридин-дифосфат-глюкуронилтрансфераза е ниско, но бързо нараства след това.

Жълтеница от майчина кърма

Жълтеницата от майчина кърма е сравнително честа. Счита се, че някои съставки на майчината кърма понижават активността на ензима уридин-дифосфат-глюкуронилтрансфераза. В резултат се забавя метаболизмът на билирубина в черния дроб и се повишава индиректния билирубин.

Пожълтяване на склерите и кожата се появява в края на първата седмица и продължава няколко седмици.

Инфекции

Някои инфекции, например уроинфекция, стафилококов сепсис могат да бъдат причина за поява на жълтеница. При инфектираното новородено може да се повиши индиректния билирубин поради намален прием на течности, хемолиза, нарушена функция на черния дроб.

Кръвонасядания

В резултат на родови травми могат да се получат кръвонасядания, които да причинят жълтеница. Например при раждане на бебето чрез форцепс или вакуум-екстрактор може да се получи кефалхематом – субпериостален кръвоизлив, локализиран най-често в теменните или тилната кост. При резорбция на кръвоизлива се разрушават много еритроцити и се повишава индиректния билирубин, което води до жълтеница.

Синдром на Crigler – Najjar

Синдромът на Crigler – Najjar е рядък генетичен дефицит на глюкуронилтрансферазата. Различават се два типа. При тип I липсва глюкуронилтрансфераза. Индиректният билирубин се повишава и достига до много високи стойности, водещи до увреждане на мозъка – керниктер. Прогнозата е лоша. При тип II има много ниски стойности на глюкуронилтрансферазата. При тази форма рядко настъпва ядрен иктер (керниктер). Прогнозата е по-добра.

Полицитемия у новородени

Неонаталната полицитемия се характеризира с повишен брой еритроцити и в по-малка степен на левкоцити и тромбоцити. При новородените настъпва разпад на голям брой еритроцити, при което се получава много билирубин и възниква жълтеница.

Дехидратация

Ако бебето не се храни достатъчно и приема малко кърма, то ще се дехидратира. При дехидратация се влошава перфузията на черния дроб, при което се нарушава метаболизма и екскрецията на билирубин.

Недохранването, забавеното отделяне на мекониум, хипогликемията, хипонатриемията, хипоксемията и метаболитната ацидоза също могат силно да повлияят билирубиновия метаболизъм.

Хемолитичната жълтеница при АВО несъвместимост, Г6ФД дефицит се изявява през първия ден след раждането, но понякога може да се появи и през първата седмица.

Прочетете за:
Жълтеница при новородени – в първите 24 часа
Жълтеница след 2-ра седмица след раждането