Начало / Бебе и кърмене / Развитие на обонянието при бебето

Развитие на обонянието при бебето

авг. 3, 2017

обоняние

Бебетата изучават света чрез своите сетива и обонянието е важна част от тях. Обонянието и вкусовите предпочитания на бебето са неделимо свързани. Но освен това способността да разпознава различни миризми влияе и на емоциите на бебето и на способността му да се привързва към хората, които полагат грижи за неговото отглеждане.

Кога се развива обонянието на бебето?

Носът на бебето започва да се оформя още през 7 седмица на бременността. Малко след това се появяват двете ноздри. До около 10 гестационна седмица вече са се развили рецепторите, които ще помогнат на бебето да разпознава различни миризми.

Бебето започва да използва своето обоняние още докато е в утробата ви. То поглъща амниотична течност и нейният мирис става познат за него. Това е полезно, защото мирисът на амниотичната течност много наподобява на мириса на кърмата. Освен това този мирис може да се променя в зависимост от храните, които сте консумирали.

След като се роди бебето има много добре развито обоняние. То все още не може да ви разпознае, но усеща мириса ви и по това ви разпознава от останалите хора. Друг мирис, който бебето много лесно ще разпознава е този на кърмата ви. То може да прави разлика между вашата кърма и тази на други майки. Тези две миризми са важни за неговото оцеляване и комфорт.

Усета за обоняние се обработва в тази част на мозъка, която е свързана с паметта. Бебето ще оформи много силни асоциации между различни миризми и преживяването, с което те са асоциирани. Това означава, че и след години някои миризми могат да предизвикат спомен за минало събитие.

През първите месеци след раждането бебето ще започне да разпознава различните аромати на хората, които са около него и по този начин ще може да ги разпознава. На майките се препоръчва да не използват силно миришещи парфюми през тези месеци, защото те могат да объркат бебето и то да не се храни, толкова добре, колкото през останалото време.

На около шестмесечна възраст, когато най-често бебетата започват да опитват нови храни, като различни зеленчукови и плодови пюрета те започват да оформят своите вкусови предпочитания. Няколко месеца след това може да забележите, че детето ви обича да похапва някои храни повече от останалите. Опитвайте се да предлагате разнообразни храни, които бебето да опитва, за да може да изгради своите вкусови предпочитания. Обонянието на детето ще продължи да се развива до около 8 годишна възраст.

Последни публикации