Начало / Бебе и кърмене / Повиването на бебетата може да се окаже опасно

Повиването на бебетата може да се окаже опасно

май 11, 2016

повиване

Повиването на бебетата може да повиши риска от синдрома на внезапна детска смърт по време на сън, показва проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Учени от Университета на Бристол, Великобритания са установили, че бебетата, които са били повивани в пелени и поставяни в креватчето си по корем или в странично положение са имали 38 % по-висок риск от синдрома на внезапна детска смърт. При бебетата, които са спяли по гръб този риск е бил много по-малък.

За да установят връзката между повиването на бебетата и синдрома на внезапна детска смърт, учените са разгледали резултатите от четири отделни проучвания, проведени във Великобритания в продължение на 20 години. Те са анализирали данните за 2510 бебета, от които 760 са починали от синдрома на внезапна детска смърт.

Това проучване в никакъв случай не съветва родителите да спрат да повиват бебетата си. То показва, че повиването може да бъде опасно за по-големите деца, които вече могат да се обръщат от гръб в по-опасна позиция докато спят. Това обикновено се случва между 4 и 6 месечна възрат.

Авторите на проучването съветват родителите, които повиват децата си винаги да ги поставят по гръб в леглото им. Освен това трябва да преценят кога да спрат да повиват бебето. Най-добре е това да стане веднага след като бебето започне да се обръща самостоятелно.

При новородените, които не могат сами да се обръщат от гръб по корем, повиването е напълно безопасно. Освен това се счита, че при повиване на бебетата се наподобява тясното положение, в което са били в матката и се предполага, че това ги успокоява и им помага да заспят по-бързо.

Синдромът на внезапната детска смърт представлява смърт на дете под една годишна възраст, причината за която лекарите не могат да установят.