Повиването на бебетата може да повиши риска от синдрома на внезапна детска смърт по време на сън, показва проучване, публикувано в сп. Pediatrics.

Учени от Университета на Бристол, Великобритания са установили, че бебетата, които са били повивани в пелени и поставяни в креватчето си по корем или в странично положение са имали 38 % по-висок риск от синдрома на внезапна детска смърт. При бебетата, които са спяли по гръб този риск е бил много по-малък.

За да установят връзката между повиването на бебетата и синдрома на внезапна детска смърт, учените са разгледали резултатите от четири отделни проучвания, проведени във Великобритания в продължение на 20 години. Те са анализирали данните за 2510 бебета, от които 760 са починали от синдрома на внезапна детска смърт.

Това проучване в никакъв случай не съветва родителите да спрат да повиват бебетата си. То показва, че повиването може да бъде опасно за по-големите деца, които вече могат да се обръщат от гръб в по-опасна позиция докато спят. Това обикновено се случва между 4 и 6 месечна възрат.

Авторите на проучването съветват родителите, които повиват децата си винаги да ги поставят по гръб в леглото им. Освен това трябва да преценят кога да спрат да повиват бебето. Най-добре е това да стане веднага след като бебето започне да се обръща самостоятелно.

При новородените, които не могат сами да се обръщат от гръб по корем, повиването е напълно безопасно. Освен това се счита, че при повиване на бебетата се наподобява тясното положение, в което са били в матката и се предполага, че това ги успокоява и им помага да заспят по-бързо.

Синдромът на внезапната детска смърт представлява смърт на дете под една годишна възраст, причината за която лекарите не могат да установят.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!