Меню

Като майка вие вече сте отговорна не само за вашето здраве, но и за това на бебето ви. Новородените нямат напълно развита имунна система през първите месеци след раждането и това ги прави по-податливи на някои заболявания и инфекции. Вие може да предприемете някои предпазни мерки, с които да подсилите имунитета им и да ги предпазите.

Как да подсилите имунната система на вашето бебе?

Много родители се стараят да предпазят децата си от всички възможни заплахи и бактерии. Истината е, че при всяка среща с болестотворни бактерии имунната система на детето се активира и си създава важни антитела, които  ще са му от полза при повторна среща със същия бактерий. Тъй че боледуването си има и някои положителни страни за бъдещото развитие на детето. Ето обаче и някои полезни съвети, с помощта на които може да подсилите имунната система на бебето:

Кърмене

В кърмата се съдържат възможно най-полезните хранителни вещества за бебето в най-оптимално съдържание. В нея има мазнини, белтъци, захари, пробиотици и антитела важни за развитието на имунната система. Антителата, които са налични в кръвта на майката могат да достигнат до бебето чрез кърмата и да го предпазят от потенциално опасни през първите месеци след раждането болести. Ако няма някакви контраиндикации да кърмите се старайте да осигурите тази така важна за вашето бебе храна и да му осигурите една допълнителна защита.

Хранителни добавки

Чревните бактерии, които са изключително важни за защитата ни от болестотворни бактерии могат да бъдат отслабени, ако се е наложило бебето да приема антибиотици. В такъв случай експертите препоръчват пробиотици за подсилване на имунитета. Задължително обаче преди да започнете да давате пробиотици на вашето бебе трябва да се консултирате с педиатъра си.

Имунизация

Един от най-ефективните методи да предпазите вашето бебе от болести е имуни зацията. При ваксинацията имунната система на детето се активира по начин подобен на този, който се случва при навлизане на бактерий или вирус. В резултат на това в тялото му ще се образуват антитела, които ще го предпазят ако в организма му навлеза бактерият или вирусът срещу който то е било имунизирано.

Правилно хранене

Правилният хранителен режим е изключително важен за силната имунна система на вашето дете. След като бебето е достатъчно голямо да приема храна, различна от кърма може да започнете да добавяте към менюто му свежи плодове, които ще му доставят важни витамини и антиоксиданти. Зеленчуци под формата на пюре, с които е подходящо да започнете да захранвате бебето са спанак, броколи, картофи.

Физическа активност

Имунната система на вашето бебе може да бъде подсилена и с физическа дейност и игри. След първите 2-3 месеца, когато бебето вече е укрепнало може да пробвате различни дейности, като плуване, гимнастика или дори само игри заедно на пода и разходки в парка.

Достатъчно почивка

Учените са доказали, че бебетата, които не спят достатъчно стават раздразнителни и по-често боледуват. Според възрастта бебето трябва да спи за по няколко часа и вечер също има нужда от по-дълга почивка от 9-10 часа. По време на съня бебето не само събира сили, но и подсилва имунната си система чрез цялостната регенерация на организма.

Среда без тютюнев дим

Тютюнопушенето е вредно за всички нас. Здравето на детето ви и в най-голяма степен неговата дихателна система може да бъде сериозно засегната, ако то често бива излагано на тютюнев дим. Токсините, които се съдържат в цигарите увреждат и имунната система.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!