Начало / Бебе и кърмене / Как да подсилите имунната система на вашето бебе?

Как да подсилите имунната система на вашето бебе?

окт. 24, 2018

да подсилите имунната система

Като майка вие вече сте отговорна не само за вашето здраве, но и за това на бебето ви. Новородените нямат напълно развита имунна система през първите месеци след раждането и това ги прави по-податливи на някои заболявания и инфекции. Вие може да предприемете някои предпазни мерки, с които да подсилите имунитета им и да ги предпазите.

Как да подсилите имунната система на вашето бебе?

Много родители се стараят да предпазят децата си от всички възможни заплахи и бактерии. Истината е, че при всяка среща с болестотворни бактерии имунната система на детето се активира и си създава важни антитела. Те ще са му от полза при повторна среща със същия бактерий. Тъй че боледуването си има и някои положителни страни за бъдещото развитие на детето. Ето обаче и някои полезни съвети, с помощта на които може да подсилите имунната система на бебето:

Кърмене

В кърмата се съдържат възможно най-полезните хранителни вещества за бебето в най-оптимално съдържание. В нея има мазнини, белтъци, захари, пробиотици и антитела важни за развитието на имунната система. Антителата, които са налични в кръвта на майката могат да достигнат до бебето чрез кърмата и да го предпазят от потенциално опасни през първите месеци след раждането болести. Ако няма някакви контраиндикации да кърмите се старайте да осигурите тази така важна за вашето бебе храна и да му осигурите една допълнителна защита.

Хранителни добавки

Чревните бактерии, които са изключително важни за защитата ни от болестотворни бактерии могат да бъдат отслабени, ако се е наложило бебето да приема антибиотици. В такъв случай експертите препоръчват пробиотици за подсилване на имунитета. Задължително обаче преди да започнете да давате пробиотици на вашето бебе трябва да се консултирате с педиатъра си.

Имунизация

Един от най-ефективните методи да предпазите вашето бебе от болести е имуни зацията. При ваксинацията имунната система на детето се активира по начин подобен на този, който се случва при навлизане на бактерий или вирус. В резултат на това в тялото му ще се образуват антитела, които ще го предпазят ако в организма му навлеза бактерият или вирусът срещу който то е било имунизирано.

Правилно хранене

Правилният хранителен режим е изключително важен за силната имунна система на вашето дете. След като бебето е достатъчно голямо да приема храна, различна от кърма може да започнете да добавяте към менюто му свежи плодове, които ще му доставят важни витамини и антиоксиданти. Зеленчуци под формата на пюре, с които е подходящо да започнете да захранвате бебето са спанак, броколи, картофи.

Физическа активност

Имунната система на вашето бебе може да бъде подсилена и с физическа дейност и игри. След първите 2-3 месеца, когато бебето вече е укрепнало може да пробвате различни дейности, като плуване, гимнастика или дори само игри заедно на пода и разходки в парка.

Достатъчно почивка

Учените са доказали, че бебетата, които не спят достатъчно стават раздразнителни и по-често боледуват. Според възрастта бебето трябва да спи за по няколко часа и вечер също има нужда от по-дълга почивка от 9-10 часа. По време на съня бебето не само събира сили, но и подсилва имунната си система чрез цялостната регенерация на организма.

Среда без тютюнев дим

Тютюнопушенето е вредно за всички нас. Здравето на детето ви и в най-голяма степен неговата дихателна система може да бъде сериозно засегната, ако то често бива излагано на тютюнев дим. Токсините, които се съдържат в цигарите увреждат и имунната система.