Начало / Бебе и кърмене / Прехранването на малките деца е опасно

Прехранването на малките деца е опасно

юни 6, 2016

прехранване

Само една допълнителна лъжичка при всяко хранене може да доведе до наднормено тегло при бебетата и малките деца, предупреждават британски учени.

Въпреки че една лъжичка изглежда малко количество, когато се добавя при всяко хранене, всеки ден може да окаже съществен ефект върху теглото на бебето.

Учени от Лондонския университетски колеж (UCL) са установили, че бебетата между 4 и 18 месечна възраст консумират сходна храна, но тези с наднормено тегло приемат по-големи порции.

Британските учени са анализирали данните от хранителните дневници на 2564 деца на възраст между 4 и 18 месеца. Техните родители са записвали какво консумират децата им, колко често се хранят и какъв е размера на порциите.

Резултатите от проучването са показали, че децата с наднормено тегло не са се хранели по-често или с по-различна храна от тази на децата с нормално тегло, но те са консумирали по-големи порции.

Едно типично хранене на дете с наднормено тегло е съдържало 141 калории. Това е било с 11 калории повече, отколкото са приемали по-слабите бебета.

Децата се хранят средно 5 пъти на ден, което означава, че 11 калории на хранене се равняват на 55 допълнителни калории за деня.

Авторите на проучването са изчислили, че всеки 24 допълнителни калории, приети по време на всяко  хранене повишават риска от затлъстяване при децата с 9 %.

Много е важно родителите да разберат опасността от прехранването на бебетата. Известно е, че дори теглото на бебето при раждане оказва влияние върху по-нататъшното му развитие. Ако децата под две годишна възраст са с наднормено тегло, то вероятността да страдат от затлъстяване, когато пораснат е много голяма.

Ето няколко правила, които е добре родителите да спазват при хранене на децата си:

  • започнете храненето с по-малка порция и оставете детето да поиска допълнително ако все още е гладно
  • не насилвайте детето да яде още, когато то не иска
  • не карайте детето да изяжда всичко, което сте му сложили в чинията
  • не използвайте съдове с големи размери, когато храните детето си, тъй като това крие риск от по-големи порции
  • съветвайте детето си да се храни бавно
  • спазвайте определени часове за хранене.