Начало / Бебе и кърмене / По-чести причини, поради които бебето не спи нощем

По-чести причини, поради които бебето не спи нощем

фев. 6, 2018

бебето не спи

Да бъдеш родител е прекрасно и в същото време много трудно начинание. С всеки ден, в който детето ви расте ще се срещате с нови трудности и препятствия. Повечето хора си мислят, че новородените бебета спят през по-голямата част от денонощието, но през първите 1 – 2, а понякога и повече месеца те се будят често нощем и това е нормално. Обикновено няколко месеца след раждането бебетата си изграждат здравословни навици за сън и спят 8-10 часа нощем без да се будят.

Понякога обаче бебетата могат да бъдат раздразнителни и да не искат да спят. Това кара родителите да се притесняват, особено ако детето е започнало да спи през нощта и изведнъж отново започне да се буди нощем.

Обикновено няма за какво да се притеснявате. Събуждането най-често се дължи на глад, жажда, умора, никнене на зъби или колики. Веднъж след като се справите с проблема сънят на бебето ще се възстанови отново.

Кои са най-честите причини, поради които бебето не спи нощем?

Ето защо бебето може да се събужда нощем:

Глад и жажда

Някои бебета най-често се будят нощем, защото са гладни. Без значение дали кърмите бебето или е на изкуствено хранене, то може да се почувства гладно отново през нощта.

Обикновено новородените бебета се нуждаят от хранене на всеки 4 часа. Ако бебето ви е на повече от 6 месеца и все още не е започнало да се храни с друга храна е нормално то да е гладно през нощта.

Ако усетите, че бебето ви е гладно през нощта не му отказвайте храна. Понякога бебетата имат нужда от малко повече храна, отколкото се очаква.

Понякога обаче причината за събуждането може да бъде жажда тъй, че опитайте първо да дадете вода на бебето и ако откаже, тогава го нахранете.

Нужда от биберон

Някои бебета от рано се научават да заспиват с биберон. Тъй че е нормално ако се събуди през нощта да има нужда от вас да му го дадете отново, за да се успокои.

Промяна в режима на сън

Децата имат нужда от постоянство, когато става въпрос за сън. Всяка една промяна в режима на сън може да се отрази негативно. Старайте се да слагате детето да спи в един и същи час всеки ден на обед и вечер.

Свръхстимулация или прекалена умора

И ние възрастните често спим лошо нощем, когато сме прекалено изморени и не е учудващо, че това се случва и при децата. Обикновено в такива ситуации децата често се будят нощем и стават много раздразнителни.

Подобно нещо се получава и когато свръхстимулирате детето преди сън. Един час преди лягане не позволявайте на детето да си играе с шумни играчки и да гледа телевизия. Отдайте се на по-спокойни игри, като например може да разглеждате заедно книжка.

Опитайте се да създадете спокойна атмосфера преди лягане. Ако имате вана, може да изкъпете бебето в нея малко преди сън или пък да го масажирате леко. Това ще отпусне детето и то по-лесно ще заспи и ще има здрав и спокоен сън.

Болест, никнене на зъби или колики

Честото будене нощем може да е признак на някакъв подлежащ проблем. Всичко от газове, болки в корема, колики, настинка или никнене на зъби може да наруши съня на детето ви.