Начало / Бебе и кърмене / Проблеми със слуха при бебета – ранни признаци

Проблеми със слуха при бебета – ранни признаци

ян. 5, 2017

слух

Много родители, особено ако са за първи път се притесняват как ще разберат дали детето им има проблеми със слуха. Разбира се лекар може да оцени неговия слух, но има и някои ранни предупредителни сигнали за които да следите.

Тъй като децата разчитат изключително много на слуха си, за да се развиват правилно е важно родителите ранно да разпознаят проблема. Ако детето не получи помощ навреме могат да настъпи забавяне в говора, четенето и проблеми при социалната интеграция.

Някои от по-честите предупредителни сигнали за проблеми със слуха са:

Не реагира на силни звуци

Един от първите тревожни сигнали, който родителите могат да забележат при своето новородено дете е липса на реакция към силни звуци, като например падането на различни предмети върху пода, пляскане с ръце или кучешки лай и др. Обикновено при такива ситуации децата се стряскат. Ако забележите обаче, че детето ви не реагира, тогава може да се консултирате със специалист.

Липса на реакция към познати гласове

Когато бебето няма проблеми със слуха то свиква с гласовете на своите родители и когато ги чува все по-лесно ги разпознава. Много често бебетата обръщат главата си към посоката, от която са чули гласа на някои от родителите си, а други дори се будят като чуят гласа на майка си наблизо например. Ако вашето бебе обаче не реагира по този начин то може да има проблеми със слуха.

Не се успокоява от тих говор

Много бебета се успокояват, докато родителите им говорят тихо или им пеят приспивни песнички. След 3-4 месечна възраст бебетата започват и да гукат в отговор на песните, които им пеят родителите.

Не се радва на силни звуци

След като бебето открие гласа си и забележи, че хората около него реагират на неговите викове, смях или плач те започват да изпитват удоволствие да създават шум. Ако до 5-6 месечна възраст детето ви не започне да създава шум и да се радва на вашата реакция, тогава то може би има проблем със слуха.

Не реагира на музика или вибрации

С напредването на възрастта децата започват да реагират с усмивка и с подскачане на различна музика, която родителите им пускат. Децата с проблеми със слуха обаче не реагират по такъв начин на музика и в такъв случай родителите търсят помощ от специалист.

Прочетете за:
Развитие на слуха на бебе
Тестове за проверка на слуха при бебета