Начало / Бебе и кърмене / Продължителното кърмене крие риск от зъбен кариес

Продължителното кърмене крие риск от зъбен кариес

юли 3, 2017

кърмене

Кърменето над 2 години и повече повишава риска за детето от тежък зъбен кариес, когато стане на 5 години, независимо от това колко захар приема чрез храната, твърдят учени.

За да изследват ефектът от продължителното кърмене върху зъбите на децата, учени от университета на Аделаида, Австралия са анализирали данни от 1129 деца. Те са били родени през 2004 г. в район на Бразилия, където е имало обществено водоснабдяване с флуорирана вода.

Информацията за кърменето е била събирана при раждането на децата и когато те са били на 3 месеца, на 1 и на 2 годишна възраст. Докато информацията за консумацията на захар е била събирана на 2, 3 и 5 годишна възраст.

На 5 годишна възраст близо 24 % от децата са имали тежко увредени зъби – 6 или повече кариеса. Близо половината от децата са имали поне един кариес.

Около една четвърт от проследяваните деца са били кърмени в продължение на повече от две години. Учените са установили, че те са имали 2.4 пъти по-висок риск от зъбен кариес, в сравнение с децата, кърмени до една годишна възраст.

Последващият анализ на продължителното кърмене, отчитайки консумацията на захар от децата, показва, че кърменето над две години е независим рисков фактор за дентални проблеми при децата по-късно през живота им.

Учените се опитват да обяснят това с факта, че някои от децата се кърмят по-често нощно време, когато е по- трудно да се почистят зъбите. Друго възможно обяснение е, че високият лактозен състав на човешкото мляко понижава pH в устната кухина.

Кърменето безспорно е най-добрият начин за хранене на бебетата. Лекарите трябва да насърчават майките да кърмят, но също така трябва и да ги съветват за рисковете. Важно е да се вземат превантивни мерки колкото се може по-рано.

Общите препоръки като пиене на флуорирана вода, както и измиването на зъбите на детето с флуорирана паста за зъби сутрин след закуска и вечер преди лягане, могат да помогнат за предотвратяване на зъбния кариес.

Проучването е публикувано в сп. „Педиатрия“.

Последни публикации