Начало / Бебе и кърмене / Противопоказания за кърмене

Противопоказания за кърмене

ян. 2, 2019

противопоказания за кърмене

Майчиното мляко е най-добрата храна за новороденото. В някои случаи обаче може да се наложи кърменето да бъде временно или постоянно прекъснато.

Кои са най-честите противопоказания за кърмене?

Причини за временно или постоянно прекратяване на кърменето от страна на майката:

  • ХИВ – инфекция

Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ) може да се предаде на бебето чрез майчината кърма. Ето защо, ако майката е диагностицирана като ХИВ-позитивна, тя трябва да се въздържа от кърмене на бебето си.

  • Туберкулоза

Ако майката страда от туберкулоза, тя може да бъде посъветвана да не кърми бебето си. Туберкулозните микобактерии не попадат в кърмата, но бебето може да се инфектира при кашляне, кихане или при близкия контакт с майката. Майката обаче може да дава на бебето си изцедената кърма.

  • Други инфекции

При някои инфекциозни заболявания на майката може да се наложи временно спиране на кърменето. Например при: бруцелоза, варицела, херпес симплекс инфекция с обрив по гърдите.

При респираторни инфекции (настинка, грип), при стомашно-чревни или други леки инфекции обаче майките могат да кърмят като е необходимо да спазват добра хигиена и да вземат предпазни мерки, например носене на маска. Съдържащите се в кърмата антитела ще повишат защитните сили на бебето и ще го предпазят от заразяване.

  • Прием на медикаменти

Почти всички медикаменти се секретират в някаква степен в майчиното мляко и достигат чрез него у кърмачето. Много от тях нямат вредни ефекти върху здравето на бебето. Лекарите обаче винаги трябва да преценяват рисковете и ползите, когато предписват лекарства на кърмещите майки.

  • Употреба на наркотици

Наркотичните вещества като кокаин, марихуана, хероин може да попаднат в кърмата и сериозно да навредят на бебето.

  • Химиотерапия

Ако кърмещата майка развие злокачествено заболяване може да се наложи провеждането на химиотерапия. Химиотерапвтиците могат да преминат в кърмата и да увредят бебето. Майката обаче трябва да продължи да изпомпва кърмата (толкова пъти, колкото е кърмила бебето) и да я изхвърля, за да може да се стимулира производството на кърма. След като химиотерапевтичния курс приключи майката може отново да започне да кърми.

  • Прием на радиоактивни средства

Радиоактивните вещества, които се използват при различни диагностични изследвания или с терапевтична цел могат да проникнат в майчиното мляко. Кърменето може да продължи след като организма се изчисти от радиоактивното вещество.

Причини за временно или постоянно прекратяване на кърменето от страна на бебето:

Понякога бебетата, които са родени с определени медицински състояния, като синдрома на Даун, цепка на небцето или устните, или просто са родени преждевременно, може да не могат да сучат веднага след раждането. Но те могат да бъдат хранени с изцедена кърма докато започнат да сучат сами.

Има обаче някои наследствени метаболитни заболявания, които са противопоказание за кърмене.

  • Галактоземия

Галактоземията е рядко генетично заболяване, при което поради ензимен дефицит е нарушено разграждането на галактозата до глюкоза. След като новороденото приеме майчино мляко, то започва да повръща. Използват се специални безлактозни и безгалактозни храни.

  • Вродена непоносимост към лактоза

Касае се за наследствено заболяване, при което има дефицит или липса на ензима лактаза, който разгражда лактозата (млечната захар). Заболяването се проявява веднага след раждането при първото хранене с повръщане и диария. Лечението се състои в замяна на кърмата или млякото с храни, които не съдържат лактоза, например със соеви млека.

  • Фенилкетонурия (ФКУ)

Фенилкетонурията е наследствено заболяване, при което в резултат на ензимен дефицит фенилаланина не може да се превърне в тирозин. Повишаването на фенилаланина в кръвта води до тежко мозъчно увреждане. Бебетата, които имат това състояние трябва да бъдат на диета с ниско съдържание на фенилаланин. Кърменето може да бъде позволено, но да се комбинира със специално адаптирано мляко без фенилаланин.