Начало / Бебе и кърмене / Псориазис при бебета

Псориазис при бебета

ян. 15, 2018

Псориазис при бебета

Появата на червени плаки по нежната кожа на вашето бебе може много да ви притесни. В началото повечето родители отдават тези промени на алергична реакция, но когато те нараснат и се разпространят по други части на тялото това е алармиращ симптом, че подлежащата причина е по-сериозна и трябва да се обърне по-специално внимание. В някои случаи кожните промени могат да се дължат на бебешки псориазис.

Подобно на възрастните и бебетата могат да страдат от псориазис. Макар и в редки случаи той може да засегне новородени. При псориазис се появяват червени плаки, които могат да се разранят и да причинят сърбеж и болезненост. Повърхностният слой клетки от нашата кожа периодично се отлющва, за да се образуват нови. При пациентите с псориазис обаче този процес е ускорен и нов слой клетки се образува много по-често. Това натрупване на кожни клетки причинява възпаление, раздразнение и зачервяване на кожата.

Има няколко различни вида псориазис, но при бебетата се наблюдават два основни вида:

Дисковиден псориазис – това е най-често срещаният вид псориазис. При него по тялото се появяват големи червени плаки с неправилна форма, покрити с бяла коричка, която при докосване се лющи. Бебетата често разчесват плаките, защото тяхната поява е съпроводена със сърбеж. При дисковидният псориазис се засягат най-често кожата на гърба, скалпа, лактите и коленете.

Точковиден псориазис – бебетата и малките деца по-често биват засегнати от тази форма на псориазис. По тялото им се появяват малки точковидни червеникави лезии в областта на долните крайници, ушите, скалпа и лицето.

Каква е причината за поява на псориазис?

Учените все още не са изяснили механизмът, по който се нарушава регулацията на образуване и излющване на кожни клетки. Според повечето от тях това може да се дължи на свръхактивация на имунната система. Друг важен фактор, предразполагащ към псориазис е наличието на членове във фамилията, които страдат от това заболяване.

Какви са симптомите?

Обикновено един от първите симптоми, който родителите забелязват е появата на червени плаки с бяла лющеща се коричка по тялото на бебето. То може често да докосва и да разтърква засегнатата област и това да е съпроводено с плач.

При отлющване на бялата коричка върху кожните плаки подлежащата кожа може да прокърви.

Какво е лечението?

За лечението на псориазис при бебета могат да се използват няколко метода, които имат за цел да забавят образуването на нови клетки и да облекчат оплакванията на детето.

Топикални кремове

На родителите могат да бъдат предписани кремове, които да прилагат върху засегнатите участъци от кожата на бебето. Най-често в тях се съдържат витамин Д,  кортикостероиди, ретиноиди и салицилова киселина.

Фототерапия

Ултравиолетовите лъчи с определена дължина на вълната могат да се използват за облекчаване на кожното възпаление и да забавят регенерацията на нови клетки. Понякога тази терапия може да има странични ефекти, като зачервяване на кожата или сърбеж, затова е важно тя да се извършва от обучени специалисти и по строги индикации.

Естествените слънчеви ултравиолетови лъчи също могат да имат благотворен ефект при пациенти с псориазис. Затова и лекарите съветват родителите да излизат с бебето си когато времето навън е слънчево.

Инжекционни или орални медикаменти

Ако псориазисът е в тежка форма може да се наложи на бебето да се приложат инжекционни или орални медикаменти в зависимост от възрастта му. При този метод на лечение могат да се наблюдават странични ефекти, затова и той се прилага в кратки срокове. Най-често лекарите предписват имуносупресори, които да подтиснат дейността на имунната система и да забавят образуването на нови кожни клетки.